Истината е, че имаме газ до септември месец и има откъде да намерим газ до края на годината. Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ.

По думите му оферти за газ има много, проблем остава доставката на синьото гориво. Нямаме договорен газ, фиксиран до края на годината, а трябва да намерим алтернативни източници. Имаме 30% недостиг от заявеното и планирано потребление на газ, като това горе-долу е консумацията на Топлофикация-София. Ако не осигурим газ и слотове на нормална цена, или някои трябва да плати огромната сума, или София да остане без парно, предупреди Христов.

Делян Добрев: С 200 млн. евро сме ощетени от покупката на руски газ чрез посредници

Делян Добрев: С 200 млн. евро сме ощетени от покупката на руски газ чрез посредници

В България не е пристигнала нито една молекула американски газ

Той посочи, че цената на газа може да е значително по-ниска от тази, която плащаме в момента.

Има оферта за доставка на газ със седемте танкера, но и има поне 3-4 оферти за газ от посредници, както и оферти и от търговски компании, обясни Христов.

Служебното правителство заварило ситуация на криза и недостатък, като идеята е да се задоволи количеството газ до края на годината и да подсигури газ за следващата година. Идеята е да се осигури отоплителният сезон и възможност за следващото правителство да сключи дългосрочен договор за газ, подчерта Росен Христов.

"Булгаргаз" обяви търг за купуване на втечнен газ

„Булгаргаз“ обяви търг за купуване на втечнен газ

Той ще се проведе на 16 август

Той отбеляза, че несигурността на доставките на газ идва от геополитическата обстановка в Европа. Проблемът на Азербайджан е, че не могат да произведат повече от това, което произвеждат, добави Христов.

Стоят всички възможни източници за доставка на газ, включително и „Газпром“, който е последен вариант, но не е изключен. „Газпром“ не е изхвърлен от листата с опции за доставката на газ, посочи Христов.

Ако се наложи служебното правителство да води преговори с „Газпром“ за доставката на газ, те ще бъдат в рамките на настоящия договор и няма да се сключи нов. Росен Христов не иска да подписва нито един дългосрочен договор с нито една компания за доставката на синьо гориво.

Още по-скъп газ и предприятията спират, алармира БСК

Още по-скъп газ и предприятията спират, алармира БСК

Питат Донев как ще се компенсира координираното намаляване на потреблението в ЕС

Правителството на Кирил Петков не е спирало да си говори с „Газпром“ и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат преговорите с руската компания, обясни служебният енергиен министър. Имало е препоръка да не се открива сметка в рубли, призна Христов.

По повод протестите, какъвто се проведе и вчера вечерта, той запита против какво протестират – против руския газ или против това, че го купуваме руски газ през посредници? Ние не сме спирали да консумираме руски газ, изтъкна Христов.

Иван Топчийски: Приоритет номер едно е наличието на газ, цената остава на втори план

Иван Топчийски: Приоритет номер едно е наличието на газ, цената остава на втори план

Газовата криза не зависи от България, това са процеси, които ще отнемат време

Служебният енергиен министър добави, че проблемът на „Булгаргаз“ е с огромните средства, но енергийното дружество нямало да фалира. Липсата на капитал е проблем и в един момент дружеството може да няма средства да си плаща газа, посочи Христов.

Той уточни, че Министерство на финансите чрез Министерство на енергетиката ще отпусне заем на „Булгаргаз“ в размер на 800 млн. лв. Идеята е „Булгаргаз“ да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и да върне държавния заем.

Димитър Манолов: Русия не е ненадежден партньор

Димитър Манолов: Русия не е ненадежден партньор

Политиката измести икономиката

По отношение на интерконектора с Гърция, Росен Христов посочи, че държавата не строи и правителството може да упражнява инвеститорски контрол. Спекулация е, че спираме строителството на интерконектора, те са изцяло политически мотивирани. Министърът обясни, че ако искат да спрат интерконектора, просто биха направили същото като предишното правителство – „нищо“.

„Те не са упражнили никакъв контрол и натиск, за да може строителството да вървим в срок“, посочи Христов.

Румен Гечев заподозря, че служебният кабинет иска да смени ръководството на БСП

Румен Гечев заподозря, че служебният кабинет иска да смени ръководството на БСП

БСП не е търговски представител на „Газпром“, увери Румен Гечев

Той уточни, че няма вариант да преминем изцяло на електричество. Росен Христов смята, че ще може да спре покачването на цената на газа, за да може да се намали и галопиращата инфлация.