-Sl-Briag-77

При какви мерки ще се почива по Черноморието това лято

Кога ще може да започне летният туристически сезон у нас?

Настаняването в хотелите по Черноморието ще става само с декларация, а събирането на тен на плажа – на голямо разстояние между шезлонгите.

Това са част от мерките на Министерството на туризма, изпратени за съгласуване със здравното министерство и Националния оперативен щаб.

Още при пристигане в хотела всеки турист ще трябва да попълват декларация за пътуване на собствен риск.

„Трябва да декларират, че са наясно с епидемиологичната обстановка в България, че знаят за чия сметка ще е евентуално лечение, ако нещо се случи, както и ако бъдат принудени да стоят под карантина, ако съответният хотел се карантинира“.

Това обясни заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в ефира на NOVA.

Ангелкова: Планираме старт на летния сезон на 1 юли

Всеки турист трябва да посочи дати на пътуването си, както и как се придвижва – със самолет, автобус, кола или влак. Необходимо е и да декларира, че ще спазва всички изисквания на здравните власти докато е на почивка.

„През годините имаме примери и на негативно отношение на туристи, които след като се върнат в държавите си предявяват искове към хотелите, в които са били“, посочи още Георгиева.

Дезинфектанти трябва да има във всички общи помещения, а настаняването ще става по строги правила.

„На рецепция следва да бъдат приемани групите на части – да се спазва пред рецепцията отстояние от  1,5 – 2 метра между туристите“, допълни зам.-министърът на туризма.

Лято 2020 – Италия ще предложи на туристите „антивирусен плаж“

Все още не е ясно дали и как ще работят басейните и спа зоните в морските ни хотели. Събирането на тен на плажа обаче ще става на по-голямо разстояние между чадърите и шезлонгите. В момента едно плажно място е 8 кв.м., но се очаква то значително да бъде разширено.

Докато министерството обсъжда мерки за летуване по плажовете, туроператорските и туристическите агенции очаква мерки за спасяване на бизнеса. Те искат срока, в който да се връщат парите за нереализирани екскурзии да се удължи. Сега той е един месец след края на извънредното положение.

„Ние няма как да я ползваме тази глътка въздух, защото сме оставени без въздух и след тези 30 дни да връщаме пари – откъде да ги вземем, г-жо министър – с парите на хората сме гарантирали техните резервации в чужбина“, попита Одисей Спасов от Българската асоциация на туристическите агенции.

От министерството очакват повечето туристи обаче да не се откажат от заявената почивка.

Кога ще може да започне летният туристически сезон у нас?

Браншът иска кредитен ваучер, а не ваучер за пътуване – за тези, които решат да отсрочат почивката си. Според туроператорите в момента няма ясни законови правила за ползване на предплатени и нереализирани пакети в бъдеще.

„Това, което браншът иска и се прави в цяла Европа, е кредитен ваучер, който е за определена сума – като подаръчния, който ви дават от магазина – за определена сума и важи за определен период“, разясни Димитър Попов от Българската асоциация на туристическите агенции.

Туристическият бранш с план за спасяване на летния сезон

Туроператорите не са съгласни и с това, че вместо безлихвени кредити, са получили право на целеви заеми с отложено право на лихвите. От министерството готвят кредити през Българската банка за развитие с гратисен период на плащане до три години, както и подпомагане на микро и малки предприятия с неусвоените пари от ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

Според бранша – туроператорите и агенциите са лишени и от правото да участват във взимането на антикризисни мерки.

На море това лято – ще бъде ли възможно

В същото време туроператорските и туристически агенции продължават да настояват за оставката на министър Николина Ангелкова и за спешни мерки за излизане от кризата.

Николина Ангелкова: Работим за стартиране на летния сезон през юли

Още по темата вижте във видеото по-горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *