50 ml

Докъде стига доверието в дезинфектантите за ръце?

 На снимката:Един от най-ефективните препарати за дезинфекция,с аромат на лавандула,70 % спирт и третиране с озон.Информация за този продукт вижте ТУК!

От изпитаните 21 проби препарати за дезинфекция за ръце само 3 съответстват нъпълно на препоръките на Световната здравна организация за концентрацията на алкохол. В същото време цената им варира от 15 до 259 лева за литър!

Информацията от етикетите

В изследването са включени 21 търговски марки. Описания на продуктите, както и резултатите от анализите са представени в таблицата. В поднесеното на етикетите са установени редица пропуски. При един продукт, с наименованието Dettol, не е изписан производителя. При същия са „пропуснали“ и активното вещество.

При други 6 препарата отсъства информация за концентрацията на активното вещество (% алкохол). Празнини има и при описанието на помощните съединения. В 6 продукта те отсъстват. При 2 търговски марки не са поставени задължителните надписи и пиктограми за опасност (риск от запалимост). Ако обобщим, само при 8 от 21 продукта етикетите поднасят достатъчно информация на потребителите.

Интересна информация се получава от анализа на цените. Ако се преизчисли цената за 1 литър се виждат огромни разлики при различните продукти. Тя варира от 15 до 259 лева за литър! Няма ясна корелация между цена и качество, ако то е измерено в концентрация на алкохола. Някои от евтините продукти съответстват на критериите за дезинфектанти за ръце. Обратно, при скъпи марки се установява недостатъчна концентрация на алкохол, но пък се набляга на присъствието на безмислени добавки от масла и парфюми.

Лабораторните анализи

При всичките 21 търговски марки посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите. Идентификацията на активните бази показва, че с две изключения, в препаратите за дезинфекция на ръце се влага етилов алкохол. При марката Denk mit е добавена втора активна база пропанол, а в Biotrade maxi protect присъства бензалкониев хлорид. Съобразно изискванията на СЗО и ЕС етиловия алкохол е правилен избор за дезинфекция на ръцете.

Основен критерий за качеството на търговските продукти е концентрацията на активната база, т.е. спирта. Съгласно препоръките на СЗО и ЕС в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата се установява концентрация на алкохола от 70% (маса/маса). Това са марките Clean hands gel, Бочко и Biotrade maxi protect.

При 16 препарата измереното количество на алкохола е в диапазона от 50 до 69,9%. Това означава, че способността им да убиват микроорганизмите е по-малка в сравнение с оригиналната рецепта на СЗО. При 2 препарата, Denk mit и Steriman Gel, стойностите измерени за етанол са под 50%. Концентрацията на алкохола в тях не е достатъчна за дезинфекция и те не би трябвало да се използват за тази цел.

Като цяло, само 3 (14,3% от изследваните) търговски марки съответстват напълно на препоръките на СЗО за концентрация на алкохол!

Допълнително всичките 21 проби бяха анализирани за наличието на токсичния за хората метилов алкохол. През последните години върху неговата употребата за технически и медицински цели бяха наложени редица забрани. Например в течността за автомобилни чистачки, широко използвания в миналото метанол, беше редуциран до 0,5%. Относно препаратите за дезинфекция на ръце няма единен стандарт.

В тях обаче е възможно, да се влага и не особено качествен спирт и затова има опасност от попадане на метилов алкохол. Резултатите от нашия анализ показват ниски нива на замърсяване с метанол. Само при една проба (Dettol) беше установена концентрация от 0,5% м/м метилов алкохол което е относително ниско и не може да предизвика интоксикация при външна употреба. При останалите препарати нивата са около 0,1% или по-ниско.

За проучването:

В проучването са включени: 21 марки закупени от магазини, аптеки и бензиностанции в София през месец април 2020г. Извършен е анализ на етикетите и е определено лабораторно наличието на метанол, етанол, пропанол и изопропанол, както и количествен анализ на алкохолите.

Пълното проучване можете да намерите на https://aktivnipotrebiteli.bg

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *