Той си отиде на 76-годишна възраст.

От Съюза на артистите в България цитираха негови слова: „Животът ми не мина в преследване на цели. Аз съм артист и умея да давам, затова и получавам.“.

На днешното си заседание депутатите почетоха с минута мълчание паметта на актьора.

Припомняме, актьорът беше поставен в медикаментозна кома в началото на месеца, когато беше приет по спешност във ВМА, защото събираше вода в белите дробове.

В средата на октомври Данаилов отново беше приет във ВМА в критично състояние. Той беше поставен в медикаментозна кома и на апаратно дишане.

Депутати покрусени от кончината на Ламбо

Обновена

Депутати покрусени от кончината на Ламбо

За Нинова Стефан Данаилов бил втори баща

След инцидент през август Стефан Данаилов претърпя операция на тазобедрената става, от която се възстановяваше. След допълнителни изследвания, направени му през септември, на актьора беше назначена рехабилитация във военния санаториум в Хисаря.

Данаилов е български актьор с над 150 роли в киното, театъра и телевизията. През 1975 г. става заслужил артист, а през 1983 г. получава и отличието за народен артист.

Още като дете Данаилов участва в игралния филм „Следите остават“ (1956). През 1963 г. е приет в класа по актьорско майсторство на проф. Стефан Сърчаджиев. След неговата смърт Данаилов учи при Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър „Н. О. Масалитинов“ (1967 – 1968). Работи в СИФ (1968 – 1973).

Той е дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ. За своите студенти той бе известен с прозвището Мастера.

Данаилов бе министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г. и депутат в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.

Парламентът почете паметта на Стефан Данаилов

Парламентът почете паметта на Стефан Данаилов

С минута мълчание депутатите започнаха работния ден