До юни месец българските пенсионери ще вземат пенсии, равни на тези от декември 2021 г. Това съобщи в парламента социалният министър Георги Гьоков в отговор на парламентарен въпрос, зададен от Деница Сачева от ГЕРБ. Тя цитира обещанията на предишния парламент (46-то НС) и изказвания на финансовия министър от служебното правителство Асен Василев, които обещаха увеличение на пенсиите за тази година, както и статии в медиите, според които над 1 млн. пенсионери са взели по-ниски пенсии през януари 22 г. от декември 2021 г.

Гьоков даде пълен разчет защо това се е получило и обеща всички пенсионери да вземат пенсии като през декември 2021 г. – до юни, което ще стане чрез допълване на сумата на всеки пенсионер. Ще бъде допълнен размерът на всяка пенсия, за да се изравни с декемврийската добавка, така че да няма ощетен пенсионер, обеща от трибуната Гьоков. Той уточни, че се работи по механизъм – пенсията плюс добавката до юни да са равни на декемврийската. Има воля при отпадане на ковид добавката за нова социална помощ за допълване до пенсията за бедност да се изплаща от Агенцията по социално подпомагане, съобщи министърът.

Механизъм за компенсация можело да се подготви преди изплащането на преизчислените пенсии

Механизъм за компенсация можело да се подготви преди изплащането на преизчислените пенсии

Според Хасан Адемов е можело да се избегне ситуацията с решението в последния момент

От думите на министъра стана ясно още, че след това целта на Министерство на труда и социалната политика е да изработи механизъм, заедно с НОИ, който ще бъде предложен на парламента – „желанието му е да е стане трайно увеличение на пенсиите, а не с добавки“. „В момента ковид добавката е до юни месец, но рано или късно тя ще отпадне, защото е с характер на временно плащане, тогава Народното събрание трябва да намери решение. До юни МТСП заедно с НОИ ще се подготви“, обясни той. По думите на Гьоков, евентуално увеличението на пенсиите от юли месец нататък се изчислява с 6.1%

Волята на правителството е да отстрани грешката с по-ниските януарски пенсии – още от 1 февруари, обеща Гьоков. В отговор на въпрос дали пенсионерите разбират кое е добавка и кое пенсия и дали целта не е те да бъдат объркани – той добави също, че с НОИ се работи и по изработване на нова система, така че при получаване на пенсиите да се разбира дали е добавка или пенсия.

Политически обвинения

Министър Георги Гьоков не пропусна да отбележи, че изслушването му днес и въпросът за ощетените пенсионери е „с користни политически цели и че се прави внушение, че са ощетени пенсионери“. Нормално е да се получи такова нещо за голяма група хора и не е нормално да се квалифицира като политически проблем, категоричен бе той. Гьоков поясни, че проблемът идва следствие на „популизма на 46-то НС“.

„Без да ги квалифицирам като популисти, действията доведоха до усещането в групата на хората в пенсионна възраст и свръхочаквания за сметка на държавния бюджет“, посочи Гьоков, който е представител на БСП. Припомняме, че именно благодарение на гласовете на БСП в миналото Народно събрание предложенията за добавки от 100 и 120 лв. към пенсиите минаха с гласуване успешно през зала и принудиха останалите депутати от настоящата коалиция да търсят други решения.

Министърът обаче бе категоричен: Няма пенсионер, който да е получил по-ниска пенсия, има разлика само в размера на добавката (б.а. тя е намалена от 120 лв. през декември на 60 лв. през януари), като по този начин някои пенсионери са получили по-малки суми от декемврийските.

В дебата в отговор на въпрос на Любомир Каримански от ИТН дали като се раздели добавката от пенсията се оказва, че няма увеличена пенсия, социалният министър още веднъж обвини 46-то НС за „политическите му творения“.

„Възраждане“ повдигна темата за инфлацията, но Гьоков помоли този дебат да се отложи, макар да е забелязал инфлацията, тъй като ще бъде дискутиран при обсъждане на бюджета.

На въпрос на ДПС от страна на депутата Хасан Адемов – Георги Гьоков каза, че може да се превеждат добавката и пенсията отделно. „Не съм казал и няма да отстъпя, че от пенсионната система трябва да се вадят социалните плащания, но когато ги извадим, може да се доведе до сериозно затруднение за АСП и пенсионерите“, каза той.

Ощетените групи пенсионери

Четири са ощетените групи пенсионери – стана ясно от думите на министър Георги Гьоков.

Всички пенсии от 25 декември са увеличени с 12.9% за 2.47 милиона пенсионери, изключение има само за 945 пенсионери, за които няма промяна или намаление в размера на пенсиите, а грешно подадена информация в базата данни, те ще бъдат преизчислени на следващ етап и за втори – които са с променен вид на ТЕЛК – от висока степен на увреждане на ТЕЛК са минали в по-ниска група.

Разликата за останалите пенсионери е в абсолютното увеличение от 60 лв. в добавката за четири групи.

Първа – пенсионери с пенсия за осигурителен стаж и възраст с размер над минималния, това са 668 100 пенсионери, за които преизчисляването е не по-малко от 60 лв.

Втората група – с пенсия за осигурителен непълен стаж – 109 100 човека, които получават пенсия за минимален размер, изчислен като 55%, при минимална пенсия от 370 лв. тя нараства от 250 лв. – те са взели добавка 59.50 ст.

Третата група е с пенсиите за инвалидност – 206 300 лица, половината от тях 98 200 получават пенсия в минимален размер и за тях намалението е под 1 лев, това се изчислява като 85% за осигурителен стаж и възраст и увеличението на добавката е 59.50 ст. За останалите с пенсия над минималния размер с тежест стаж не води до увеличение с 60 лв., пенсиите на лицата с увреждания са по-ниски, поради това увеличението на стажа от 1.2 на 1.3 не води до голямо увеличение

Четвърта група – са с пенсия в нетрудова възраст 58 000 лица – те са свързани с пенсията за старост, което също не може да доведе до ръст с 60 лв.

Гьоков посочи нещо като важно: За преодоляване на проблема е взето решение за пенсионерите, чийто доход с включена ковид добавка да се изплати еднократна сума с разликата между дохода – първи плащания за това ще бъдат извършени от НОИ през януари“, каза той.