На днешното си онлайн заседание министрите обсъдиха Национален оперативен план за справяне с COVID-19, в който като основен критерий за първи път е заложен процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях – те ще бъдат оповестявани предварително, за да се информират гражданите и бизнесът.

По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на заетите легла в интензивните отделения в страната стане критично висок и капацитетът им е пред изчерпване.

Премиерът затяга COVID мерките при 80% заетост на интензивните легла

Премиерът затяга COVID мерките при 80% заетост на интензивните легла

Петков обеща предвидимост кога и какви мери ще бъдат въвеждани

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки.

Премиерът Кирил Петков се ангажира да бъдат положени всички усилия и наличните ресурси, за да не се стига до затваряне на икономиката и до ново въвеждане на дистанционно обучение.

По-рано днес той заяви, че само на база натиск или протест няма да се отмени зеленият сертификат.

Министрите заседаваха неприсъствено заради наложената изолация на премиера и началника на кабинета.