Привърженици на БСП, Левицата и други организации, предимно русофилски, организираха протест около Паметника на съветската армия, докато Столичния общински съвет заседава. Част от дневния ред се очаква да бъде обсъждането именно на съдбата на паметника.

Повечето от защитниците на МОЧА обаче тръгнаха на шествие по централните улици на столицата, преминавайки покрай Народното събрание и насочвайки се към сградата на Столична община. Акцията на паметника, обявена като жива верига, бе свикана от БСП. Там сутринта се събраха около 200 души.

Едновременно с това пред Столична община протест бе обявен от ПП МИР и Левицата, новото формирование с предимно напуснали БСП членове. Сред лицата там се откроиха Мая Манолова, Симеон Славчев, но се появиха Волен Сидеров и Костадин Костадинов, а общият брой души бе около 50. Плакати „Спрете войната срещу паметниците“ бяха на фона на руски знамена. Все пак преобладаха българските, но не липсваха флаговете на Руската федерация в различни размери.

Снимка 609528

Източник: БГНЕС

Междувременно заседанието на Столичния общински съвет блокира след спорове за дневния ред. Към 11.20 ч. заседанието на общинските съветници бе прекратено по искане на БСП по точка 1 за отстраняване на кмета на район „Красно село“ – с мотив „почивка“. Председателят на СОС Георги Георгиев я даде, но след минути се усети, че е бил подведен и коментира: „Стар комунистически номер“. Той свика Председателски съвет и поиска да участват съветниците от БСП. Те обаче излязоха извън сградата, за да се включат в шествието. Целта е изобщо да не се стигне до гласуване на точката за премахване на МОЧА.

Пред Столична община се чуват патриотични песни, а по сградата на общината летят яйца. Повечето от общинските съветници от БСП се присъединиха към протеста, където се включи и Корнелия Нинова – тя изрази увереност, че с този протест „ще успеем да влеем малко разум“. Нинова аргументира присъствието си: „Да пазим историята на България, паметта за героите на антифашистката борба.“

Лидерът на столичните социалисти също е част от протеста, уверен, че колегите му от СОС „ще гласуват в чужда угода“ за премахването на паметника. Социалистите обаче слушат „хората отвън“. Калоян Паргов заяви увереност, че този протест ще събуди БСП, протестиращите ще стават все повече и БСП не е, както говорят, „партия със затихващи функции“.

Снимка 609525

Източник: news.bg