Над два месеца след наводненията в Карловско жителите на пострадалите села все още не са получили нищо от даренията, събрани в общинската сметка, съобщава БНР.

Става ясно и че обещаната безплатна геодезическа дейност трябва да бъде поета от хората в наводнените райони.

Детската градина, която сами са възстановили в Каравелово, пък ще бъде затворена и децата ще бъдат пренасочени към съседно село.

По думи на Ани Иванова от Инициатива за възстановяване на Каравелово основният проблем е, че местните получават само обещания.

Министрите очакват с почти 19 млн. лв. да помогнат на наводнените карловски села

Министрите очакват с почти 19 млн. лв. да помогнат на наводнените карловски села

Парите са и за превенция

„Трябва постоянно да настояваме, да се обръщаме с апели към медиите. Връзката се къса при местната власт. Влизаме в омагьосан кръг. Получаваме уверения от по-висшите институции, но общината не предприема действия. Ние трябва да плащаме за всяка една услуга“, посочва тя.

Иванова обясни, че средствата, натрупани от даренията, все още не са разпределени, а хората са в изключително затруднено състояние. Тя отбеляза, че общината не е направила специална дарителска сметка, а е предоставила своята.

„Имаме опасения относно реалната сума, която се е събрала до настоящия момент. Богдан, Каравелово и Слатина са пострадали. Към тях бяха доведени и други. Това доведе до нови огледи и съставяне на комисии. Този експертен съвет не е обществен. В него има държавни служители и кметове на населени места, но местните жители са много малко“, поясни Иванова.

Обществен съвет ще разпределя над 600 000 лв. дарения за бедстващите села в Карловско

Обществен съвет ще разпределя над 600 000 лв. дарения за бедстващите села в Карловско

Предлагат да се възстанови Министерството на извънредните ситуации

Тя добави и че детската градина в Каравелово е в близост до реката, но конструктивно не е много пострадала.

Тя вече е изчистена, като е необходимо укрепване и козметични ремонти по сградата. „Имахме уверение, че има как да бъде възстановена или ще бъде построена нова. На 27 октомври обаче общинския съвет взе решение да я закрие. Няма окончателно становище относно конструктивната й издръжливост. Децата трябва да ходят в Богдан. Надяваме се, че ще успеем да я спасим, защото досега има само решение на общинския съвет“, обясни Иванова.

По нейни думи и в момента има сеч на дърва до едно от поройните дерета.

Кризисният щаб в Карлово предупреди за възможни измами и злоупотреби с дарения

Кризисният щаб в Карлово предупреди за възможни измами и злоупотреби с дарения

Според кмета Емил Кабаиванов част от дарителските кампании в социалните медии са съмнителни

=========================

*Заглавието е на редакцията!

Нашият коментар:Колко месеца,зими,парламентни и правителства трябва да се сменят,за да се обърне необходимото внимание ,да се прояви милост и съпричастие за около 400 семейства,загубили жилища,покъщина,ток,вода и здраве след унищожителни порои ,вина за които има обрулената ни държава!?

Стотици хора,фирми,общини от България и чужбина откликнаха на призивите на помощ ,направиха дарения с продукти,уреди,дрехи и средства за сполетелите тези хора нещастия.Всички,които направихме дарения се считаме излъгани,защото повече от два месеца държавата и Карловската община си прехвърлят топката,кой,кога и как да разпредели повече от милион лева,постъпили от дарения.

А тези семейства се нуждаеха от помощ още в първите дни на нещастието!Какво ,като им подхвърлиха по малко от 400 лева,които ,оказва се ,че трябва да дадат ,за да им доставят дърва,затрупали дворовете и улиците наоколо.

Нищо не може да извини държавното безхаберие на тези,които се снимаха с вратовръзки и лопати за час,а сега  похапват евтини пържоли и кюфтета,умувайки дали да има или да няма редовно правителство.

В същото време и сега има правителство,назначено от президента.И ако гълъбите,враните и врабчетата в него искат да бъдат запомнени освен с ежедневните скандали,които раждат,още тази седмица вкупом да отидат в пострадалите села,да се срещнат с хората и да им дадат това,което други вече са дарили!

За целта не е нужен нито Шенген,нито Еврозона,нито Евроатлантизъм ,а елементарна човещина,която всяка друга държава би проявила до сега!

Съгласен съм-Няма такава държава!

Красимир Косев