768x432t54t4t4t4

Няма мнозинство за правителство, обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова след лидерската среща

Няма мнозинство за правителство, обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова след лидерската среща в парламента във връзка с третия мандат за съставяне на правителство.

 

На поканата на БСП за разговор се отзоваха само три парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. От „Продължаваме Промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“, както заявиха предварително, не дойдоха на срещата.

 

 

„Нито за коалиция сме говорили, нито сме предлагали, първо да видим има ли мнозинство за правителство. От вашите изявления и от отсъствието на колегите разбираме, че такова няма“, коментира Нинова в края на лидерската среща.

Нинова посочи, че от ПП и ДБ искат двустранни срещи и БСП днес ще реши как да продължи оттук нататък. Тя добави, че след лидерската среща свиква Изпълнително бюро на партията.

Нинова отбеляза, че от липсата на бюджет за 2023 г. най-много ще пострадат хората, а очевидно от днешния разговор няма подкрепа за съставяне на правителство. „Т.е. ще отиваме на избори и до юни-юли ще оставим държавата без бюджет“, коментира още тя.

По време на срещата:

„Всички сме наясно, че държавата се намира в политическа криза, че заради нея се задълбочават икономическата, социалната, енергийната криза, въпросите на националната сигурност“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в началото на разговорите.

„Нашето желание е да говорим как, преодолявайки политическата криза, можем да помогнем да решим и другите кризи“, посочи тя.

Нинова отбеляза, че в трудни моменти от БСП са проявявали отговорност, търсили са диалог и решаване на важни въпроси за България. Тя посочи, че са поканили останалите политически сили на разговор, с пълното разбиране, че са различни и идеологически, и политически, и ще останат такива, но в момента пред тях има по-важни въпроси за България.

Изненадани сме, че ги няма председателите на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“, коментира лидерът на БСП. Тя посочи, че, готвейки се за тази лидерска среща, са направили сериозен анализ на програмите и публичните изявления на партиите и извеждат напред четири въпроса, които съществуват във всички програми на всички партии. Нинова посочи, че са търсили това, което ги обединява, а не ги разделя, и това са законите по Плана за възстановяване, бюджетът за 2023 г., приемане на България в Шенген и съдебна реформа.

Тези приоритети са декларирани и от колегите, които сега отсъстват, очевидно това е декларация само на думи, но липсва воля да седнем и да разговаряме сериозно за бъдещето на България, коментира Корнелия Нинова. Дали този разговор ще доведе до конкретно решение за съставяне на правителство, до мнозинства, това е втори въпрос, отбеляза тя.

Бойко Борисов: Сега няма как да ви подкрепим, но изразяваме уважение

„Моят отговор е най-лесният, предвид решението на конгреса ни, но ще разговарям с колегите то да не бъде пречка да подкрепим експертно или програмно правителство“. Това каза на Корнелия Нинова председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на разговорите.

Борисов посочи, че се е отзовал на поканата от уважение към избирателите на левицата и към самата Нинова. Начинът, по който беше отправена поканата, задължаваше да се явим, обясни Борисов. Той добави, че приветства опита на лидера на БСП да предизвика диалог между политическите сили, за разговор как поне виждат следващите месеци.

„Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори. След петия пак същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговори как ще бъде сформирано следващото правителство“, изтъкна председателят на ГЕРБ. Борисов отбеляза, че днес в зала „Изток“ не присъстват бившите коалиционни партньори на БСП – „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. Още повече, че вече ги няма разделителните линии, свързани с военната подкрепа за Украйна, със закупуването на изтребителите. И припомни, че на правителството на Николай Габровски, предложено с първия мандат –  на ГЕРБ-СДС, не му е достигнало малко, защото този разговор не се е провел преди гласуването. Ако имахме подобно решение къде може да се направи правителство, и президентът Радев щеше да се съобрази с това, убеден е Бойко Борисов. На нас не ни стигна мъдрост, подчерта той. И посочи, че в момента има добре работещ парламент, но в същото време не може да се излъчи правителство.

„Най-лесно е още месец кампания, приказки, никой не желае сериозно да погледне на управлението, защото е много тежко“, продължи Борисов. „Приемам, допълни той, вашите упреци за модела, кой то ние сме следвали, но две години вече имаме модел „Радев“, какво по-добро се случи“, коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов декларира, че партията му ще направи всичко възможно да лидира процеса с правосъдната реформа.

Стефан Янев: Без диалог и взаимодействие не сме в състояние да предложим решения, които са необходими, едно от тях е правителство

Без диалог и взаимодействие не сме в състояние да предложим решения, които са необходими, едно от тях е съставянето на правителство. Това заяви председателят на „Български възход“ Стефан Янев на лидерската среща в парламента по покана на БСП.

Той определи лидерската среща като важна, но малко закъсняла. Дори да отидем на избори, този диалог е необходим, коментира той. Янев посочи, че към думата диалог би добавил още една – взаимодействие. Политическото взаимодействие е призвано да решава проблемите на българското гражданско общество, коментира той.

Стефан Янев изрази задоволство, че наричат тази среща лидерска, защото лидерите са тези, които водят, намират решения в много трудни ситуации и носят отговорност. Той поздрави присъстващите лидери на срещата, които по думите му са демонстрирали как могат „да преглъщат личното и партийното его“ в интерес на българските граждани.

Янев отбеляза, че за всички български домакинства инфлацията и високите цени на енергията са предизвикателството, но за много са сериозен проблем. Извинявайки се как не можем да намерим решение, заставайки пред съда на българския избирател утре на едни предсрочни избори, ние всъщност нямаме аргументи за пред хората, коментира той и призова останалите политически сили да търсят пресечна точка. По думите му правилният подход е диалог, диалог и пак диалог.

От сега трябва да създем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори, заяви Мустафа Карадайъ

„Призивът ни, в продължение на това, което от 2016 г. говорим, е да има нормалност в политиката. Нормалността минава през диалога, за да преодолеем политическата криза. Независимо, че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предсрочни избори, ние от сега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори.  Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на организираната от „БСП за България“ лидерска среща във връзка с връчения от президента трети проучвателен мандат за съставяне на правителство. В срещата, освен Карадайъ, участват председателите на ГЕРБ – Бойко Борисов и на „Български възход“ – Стефан Янев.

В началото на срещата Карадайъ приветства, това което са направили БСП, и това, което са чули като заявка от Бойко Борисов Борисов.

По думите му, когато на партийните конгреси се приемат решения „никога с другите“, в един момент идват и такива ситуации, в които има по-висши цели от партийните, както и по-висши приоритети в името на държавата.

Карадайъ настоя, че диалог с предварително начертани разделителни линии няма как да има. От тази гледна точка тази среща и тези заявки, които чуваме сега, са едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните, ненужни предсрочни избори, да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да имаме възможност да преодолеем политическата криза, в която се намираме и да има редовен кабинет, тоест да има политическа стабилност от отговорни политически партии и политици, заяви председателят на ДПС. Той отчете, че политическата криза само задълбава останалите кризи, но не ги решава.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *