WhatsApp Image 2022-12-13 at 20.08.45(1)

Иван Анчев: Основната битка между партиите няма да е на предстоящите парламентарни избори, а на местните

 

Службите в България и най-вече ДАНС, пазят прекалено голямо мълчание, по отношение на своята дейност и състоянието на системата за сигурност, липсва връзка между тях и обществото. Това мнение сподели в „оПозиция“ с Горан Благоев по Faktor.bg експертът по национална сигурност и бивш български генерален консул в Чикаго Иван Анчев.

„Оперативните служби няма как да работят в условията на много голяма публичност, но трябва да има периодични изявления, с които да ни информират, като граждани, какви са заплахите срещу нашата Родина, какви са, поне общите, стъпки за защита на българската национална сигурност“, убеден е Иван Анчев. По думите му подобни неща могат да бъдат споделяни, например, с двугодишна давност. „Гражданинът трябва да знае, че службите на България работят и пазят гражданското общество“, допълни експертът по сигурност.

По негово мнение, трябва да се намери и начин да се казва кои са заплахите за обществото. Най-голямата заплаха за България в момента е Руската федерация, категоричен бе Анчев и допълни: „На второ място е петата колона на Руската федерация, която е всеобхватно проникнала в българското общество и стопански модел, на трето място са силите, които са т.нар. „проксита“ на Руската федерация на Балканите около нас“.

По повод разкритията на разследващия журналист Христо Грозев, че много лесно се прокарват кремълски проруски материали в български медии, Анчев коментира, че е добре да се знае кои са тези медии и редактори, които „са се продали за 30 сребърника“.

На въпрос дали обществото ни може да отсява вярното от невярното, експертът по сигурност сподели мнение, че не сме подготвени за тази силно информационна и дезинформационна среда. Проблемът, по думите му, е в това, че сайтове с неясен произход, издател и финансиране, които благодарение на глобалните социални мрежи се мултиплицират, могат да доведат до зараза на голяма част от обществото. „Въпросът е какво прави обществото, какво правят легитимните медии в тази насока? Защото аз продължавам да виждам уважавани медии, да цитират ТАСС и други руски агенции, които са, нищо повече, от едни пропагандатори на кремълския режим“.

Иван Анчев коментира и публикациите за български оръжия, предоставяни на Украйна, още в началото на войната. „На мен много ми се иска да бъдем наравно с другите народи, както е казал Апостола. И да бъдем в крак със световната солидарност с Украйна, а не да се проявяваме като някакви жалки търгаши, които продават нещо, което, по принцип, трябва да го подаряват“. Анчев допълни още: „Можеше да се освободим от тези стари и ръждясали съветски оръжия и да вземем ново поколение западен модел и образци въоръжение“.

Това са все неща, които са в пряко отношение към националната сигурност и с  респонденция с политическата нестабилност в страната, категоричен е Иван Анчев. Политическата криза е опасна за националната сигурност, доколко създава чувство за несигурност на целия апарат и службите, малко или много, спират да работят.

Засилените позиции на президента Радев са факт, ще стават и все повече, поне до изборите, коментира Иван Анчев. Той изтъкна, че на практика вече две години живеем в условията на полупрезидентска република, а всички служебни правителства от 2020 г. насам се държат, като че имат 4-годишен мандат.  Депутатите пък се стремят да решават основно тяснопартийни въпроси и по този начин още повече ерозира ролята на парламента в българското общество.

Анчев коментира и спрягания за нов служебен премиер Атанас Пеканов, като каза, че се наблюдава едно преекспониране  на неговата роля. „Искрено се надявам това да не е поредният „месия“, който ще спасява българите, а накрая се оказва поредният „сламен човек“, който е дошъл да направи някаква своя собствена игра и следва изчезване в небитието“.

Основната битка между партиите няма да е на очертаващите се през март или април избори, а на местния вот, категоричен е Анчев.

По думите му местните кметове имат влияние върху парламентарния вот, което се вижда и при справка в съответните секции по места. Ако се позволява това, означава, че има клиентелистки, купен, сгрешен или манипулиран вот, заяви Иван Анчев.

Той бе категоричен, че сегашните десни партии имат какво още да дадат на обществото, в тях има много стойностни и качествени хора и е логично да има обединение на проевропейските и антикремълски сили у нас.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *