DSC00175 copy-1

НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО

 

 

 

DSC03105 copyНа 3 март Несебър отбеляза 142 години от Oсвобождението на отечеството ни от турско иго. На тази дата преди повече от столетие България поема по своя самостоятелен път на развитие с възродена държавност и увереност в бъдещето.

Освобождението на родината ни дава начало на третото българско царство. България отново се възражда след векове на забрава и разорение. То е военен и политически акт, апотеоз на многовековните борби на народа, в резултат на които страната ни отново възкръсва на картата на Европа. Освобождението на България доказва, че народния дух е несъкрушим, че националната памет и жаждата за свобода не могат да бъдат изтрити дори след векове на забвение и робство.

Признателността на съвременна България към саможертвата на героите на Освобождението – знайни и незнайни, е жива и несекваща. Трети март винаги ще бъде изключителна дата от историята на страната ни. Това е денят, на който честваме своята свобода след пет вековно турско робство.

Честването на празникa в Несебър започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на републиката.

DSC03186 copyТържеството бе проведено на площад „Жулиета Шишманова“. В програмата за отбелязване на бележитата дата участие взеха ФФ „Българка“ и ФФ „Македонка“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“ с изпълнение на възрожденски песни, и Обединена общинска школа по изкуствата- Несебър. Тържествено слово за празника произнесе Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“.

DSC00227 copyСлед края на официалното честване на празника, тържествата продължиха с всенародно веселие с участието на ТС „Месамбрия“към ООШИ, които за втора поредна година се включват в националната инициатива за 3-ти март „Знаме развей, песен запей и хоро разлюлей!“

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *