New ImageWDWWQ3WR3

Несебър отбеляза Никулден

 

New ImageGFRGEWFEWFКакто всяка година, така и тази, 6 декември започна с празнична литургия в храма “Св. Успение Богородично” в Несебър, където миряните отдадоха почит на светеца – покровител на морето и рибарите Св. Николай Чудотворец. Малко по-късно от църквата тръгна литийно шествие до паркинга на южното пристанище, където множество хора се бяха събрали за традиционния водосвет за здраве. В слово си отец Петър поздрави всички жители и гости на града. Той не пропусна и имениците, сред които и кметът на общината Николай Димитров, благодарение на който, по думите на свещеника, Несебър изглежда съвременен, европейски град. Отец Петър се обърна и към рибарите, на които пожела Свети Николай винаги да ги закриля.

Кметът на общината Николай Димитров също поздрави всички жители и гости на Несебър, като не пропусна и имениците. Той пожела на рибарите Свети Николай винаги да ги закриля и да укротява бурите пред лодките им. Накрая на обръщението към своите съграждани той призова: “Нека всички ние да сме сплотени, да сме обединени, защото когато сме заедно винаги ще преодоляваме трудностите и предизвикателствата и ще върви нашия прекрасен град напред.“

New ImageERGWWEF Веднага след това започна фолклорна програма, в която взеха участие ФФ „Българка“,  ТС „Заря“,  Хорът за гръцки песни „Месемврия“ и народният певец Данислав Кехайов. На финала всички присъстващи можеха да опитат от вкусните банички и пити, рибената чорба и червеното вино, с които община Несебър почерпи за празника.

New ImageDRGGERGСлед официалната програма председателят на Общинския съвет Румен Кулев заедно с част от присъстващите жители и гости на Несебър се отправиха към кораб, с който влязоха в морето, за да хвърлят венци в памет на загиналите моряци.

В навечерието на големия християнски празник Никулден бе открита станалата вече традиционна тематична изложба на Дружеството на несебърските художници. Експозицията събра на едно място творбите на Йордан Йорданов, Албена Бояджиева, Георги Бояджиев, Соня Германова, Валя Георгиева, Видка Липчева, Радостина Христова и Румяна Йоргова. На откриването Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“,  поздрави авторите от името на кмета Николай Димитров и  поднесе благопожелания часове преди големия празник.

Иконопис, маслена и акварелна живопис и пластики от дърво са акцентите в изложбата, посветена на Никулден. Всичко, което е свързано с морето, неговите обитатели, вечния Несебър и неговите символи присъстват в авторските творби и радват естетическия вкус. Любителите на изобразителното изкуство, които са пропуснали официалното откриване, могат да видят експозицията в Градската художествена галерия на ул.“Месамбрия“ № 20 в стария град от 11 до 17 часа всеки ден. Ценителите на изящните и прецизни форми имат още една възможност да си направят хубав коледен подарък от артизложбата.

 

На 6 декември празнуват всички, които носят името Никола, Николай, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *