OLYMPUS DIGITAL CAMERA

НА АНДРЕЕВДЕН ЗАПАЛИХА КОЛЕДНИТЕ СВЕТЛИНИ В НЕСЕБЪР

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                                         

Миряни се събраха на Андреевден за  коледните светлини около яслата в двора на храма „Св. Успение Богородично“ в Стария Несебър. На прага на рождественските празници църквата заедно с народно читалище „Яна Лъскова 1905“ организираха отбелязването на празника така, че той да обединява хората, да им носи положителни емоции и да ги им дава още един повод да си припомнят българските традиции и обичаи.

Почерпка с редица постни ястия зарадва малки и големи. Опашката при греяното вино бе най-дълга – така хората притъпиха студа от минусовите температури навън, имаше и приготвен пунш.

Бял боб, варена царевица, сладко от дюли, печени кестени, хлебни питки, баници и други постни деликатеси радваха всички, които ги опитаха.Лично свещеник  Петър Косев се грижеше гозбите да станат възможно най-вкусни, като сам добавяше сол, захар и други подправки, където е необходимо.

Вярата в доброто и смирението постави началото на Коледните светлини. Да бъдем по-благородни, да забравим суетата на материалния свят и да се възвисим духовно се обърна към  присъстващите свещеник  Петър.

А освен религиозните послания, свещеникът отново напомни, че преди всичко ние сме българи и трябва да помним своите корени, да уважаваме традициите и героите, дали живота си за това, нас да ни има днес като нация.

Това родолюбие свещиникът показа и с личен пример, като вместо църковното расо, бе облякъл традиционни български одежди, допълнени от бял калпак със златен лъв върху него.

Българските  традиции се погрижиха от фолклорната формация „Българка“ към несебърското читалище. След тях дебютираха изпълнителите от новосформираната певческа група към клуб „Русофили“, а по-късно в църквата се изяви и гостуващият хор „Родна песен“ от Бургас с диригент Левон Манукян, който изпълни произведения на руския композитор Дмитрий Бортнянски по повод 265 години от рождението му.

                                                               Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *