Инициатива за запазване на националния празник на България на 3 март бе обявена в пресклуба на БТА. Водещ на събитието беше евродепутатът оп ПЕС/БСП Петър Витанов, който изброи още в началото имена на общественици, историци, журналисти, доктори спортисти, които се включват в защита на националния празник на България.

Заявката на този етап е, че се сформира Инициативен комитет, който има желание да сформира и организация на областно ниво. На въпрос обаче дали това не е поставяне на основите на политическата партия на президента Румен Радев, Петър Витанов категорично отрече такива намерения. Разчитат обаче на неговата подкрепа, както и на подкрепата на всички институции, организации и граждани. В инициативния комитет има хора, които подкрепят президента Румен Радев, но има и такива, които го критикуват, каза още Петър Витанов.

Инициативният комитет стана ясно в хода на брифинга все още няма председател – това не било важно на този етап, а първо трябвало да се сформират областните структури. Макар и с неохота инициативата смята да организира и референдум, но също така все още се уточнявал въпросът, за да отговаря той на конституционните разпоредби.

Юристът Явор Нотев, член на ПП „Атака“ и бивш депутат, който влиза в инициативата за запазване на 3 март като национален празникь призна, че изискванията за 200 – 400 хиляди подписа представляват „техническа трудност“, но ще трябва да бъдат изпълнени, тъй като това са законите в момента.

Според Петър Витанов обаче 70% от българските граждани ги подкрепят и не желаят друга дата да е националният празник на България. Инициативният комитет има за цел „обществеността да защити 3 март„.

Според проф. Искра Баева предложението за смяна е „странно и безумно“, а на нея и през ум не е минавало, че трябва да се организира референдум, при положение, че една промяна на националния празник би била грубо и безцеремонно пренебрегване на гласа на българските граждани“.

Академик Иван Юхновски определи идеята за смяна на националния празник от 3 март на 24 май като опит за семейно насилие. Не бива българският народ в своята съвкупност да допусне такава промяна, която ще бъде оскърбителна за паметта на загиналите българи в толкова много ужаси, на които е бил подложен българския народ през Османското робство, посочи той. Според него със смяната датата на националния празник се оскърбява каузата на Ботев и на Васил Левски. Празнуването на 3 март е било нещо като кауза, неприкосновено нещо в историята на България, добави той, като напомни още, че 3 март се празнува по най-тържествения начин както сега, така и в миналото. Особено подчерта това, че най-тържествено и с присъствието на целия държавен и военен елит се отбелязва именно 3 март и по време на Царска България.Българският народ е избрал този ден за свой свещен ден, от който започва Нова България. Не е редно сега да се отклоняваме по някакви удобства и конюнктурни причини“, настоя той и показа снимки и съобщения от медиите през 30-те години.

Именно той настоява българския народ да се изкаже по справедливост дали да се промени датата на националния празник или не.

По време на брифинга бяха обявени имена, подкрепящи инициативата: на президента на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов, историците проф. Искра Баева и Евгения Калинова, бившият депутат от „Атака“ и зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев, журналистите Явор Дачков и Велислава Дърева, Мадж Алгафари, проф. Валери Стефанов, проф. Любомир Халачев, Тервел Пулев, Нона Йотова и др.

Движението беше на практика анонсирано от президента Румен Радев от връх „Свети Никола“ в неговата реч за 146-ата годишнина от Шипченската епопея. „Днес казваме „не“ на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията… Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет – изтрита, а българската държавност – разградена„, каза Радев от .

Замяната на досегашния национален празник 3 март с 24 май е част от проекта за конституционни промени на ПП-ДБ. Според тях тази дата може да обедини всички българи. Пълното наименование на празника се предвижда да бъде ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата. Такава инициатива подеха преди няколко години и от ГЕРБ.