След Нова година, от 4 януари ще отворят детските градини, както и началните училища – за учениците 1 до 4 клас, които ще започнат да посещават училище от 4 януари догодина. Срокът на действие на мерките бе удължен до 31 януари.

Това окончателно решение за мерките е докладвано днес на премиера Бойко Борисов преди редовния брифинг на НОЩ и здравния министър Костадин Ангелов.

По време на работното съвещание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е изтъкнал, че при малките ученици прякото педагогическо взаимодействие е най-важно и отбелязва важността на връщането в класните стаи на децата от 1 до 4 клас. Вълчев посочи още, че с приети промени в Закона за училищното и предучилищното образование се позволява родителите, които се притесняват, да могат да задържат децата си на обучение в електронна среда като за целта подадат заявление. Този вариант се оказал най-удачният.

Премиерът Борисов е акцентирал, че с промените в противоепидемичните мерки, които ще действат до 31 януари 2021 г., се отчитат аргументите на експертите и се действа в интерес малките ученици да получат адекватно обучение в условията на пандемията. „Трябва да сме бързи и гъвкави в мерките, в подпомагането на бизнеса и на хората, в осигуряването на лекарствата, ваксините, тъй като пандемията в цял свят се усложнява, а броят на починалите за съжаление продължава да е висок“, заяви министър-председателят Борисов в началото на съвещанието. „Винаги сме си поставяли животът и здравето на хората на първо място, затова продължаваме да действаме по тези мерки“, категоричен бе премиерът Борисов.

Премиерът Борисов казва още, че пандемията от COVID-19 доведе до нечувана финансова икономическа криза и води страните към банкрут, като някои от тях вече са с зефицити от 15%. „Няма държава, която да има достатъчен буфер. На този етап ние сме осигурили над милиард и сто милиона лева в подкрепа за микро-, малките и средните предприятия“, добави министър-председателят Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че от понеделник ще бъде отворена платформата, през която бизнесът може да кандидатства за подкрепа по мерките, разработени съвместно с НАП. След нотификация от Европейската комисия и веднага след Нова година ще има възможност да стартира и мярката в помощ на т.нар. „големи малки предприятия“ с оборот над 500 000 лева.

Министърът на икономиката анонсира, че ще се проведат разговори с големите търговски вериги за по-стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

„Предвид факта, че ограничителни мерки ще има и през януари, ние сме взели предвид авансово тази възможност – тоест с минимум административни усилия фирмите ще могат да кандидатстват и получават подкрепа за който и да е период, в който те са били затворени“, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Той беше категоричен, че има достатъчно средства, осигурени дори за месец януари.