Руският президент Владимир Путин заяви, че докато пандемията COVID-19 „повдигна цунами от проблеми“ по целия свят, Русия успя да се справи с нея по-добре от някои други страни.

По време на годишната си пресконференция Путин заяви, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 3,6%, по-малко от този на САЩ и повечето държави-членки на Европейския съюз, някои от които „отчитат спад от 9%„.

Най-кратката му пресконференция – 1 час и 35 минути, бе първата среща на Путин с журналисти през 2001 г., най-дългата – 4 часа и 40 минути – бе пресконференцията през 2008 г. От 2004 г. насам всяка пресконференция продължава поне три часа. През 2019 г. Путин говори с репортери в продължение на 4 часа 18 минути, отговаряйки на въпроси от 57 представители на медиите.

Путин заяви, че реалните заплати в Русия до края на годината могат да нараснат с 1,5%. Според него безработицата се е увеличила до 6,3%.

Производството в руския селскостопански сектор се е увеличило с 1,8%, до края на годината може да има увеличение до 2%.

Дмитрий Песков коментира, че пресконференцията може да продължи около 3-4 часа. Той отбеляза, че форматът на видеоконференцията е по-сложен от разговора на живо, така че е трудно да се предскаже продължителността на събитието.

Путин благодари както на руските граждани, така и на медицинските специалисти в страната, че „се обединяват в усилията“ да ограничат разпространението на вируса и да намалят негативното му въздействие.

Руската Дума окончателно прие имунитета на Путин от съдебна отговорност след мандата му

Руската Дума окончателно прие имунитета на Путин от съдебна отговорност след мандата му

Имунитет и за семейството му…

Той подчерта, че 70% от бюджета на страната не разчита на петролната и газовата индустрия. Дългът на Русия е спаднал с 10 млрд. долара от 70 млрд. долара и страната има положително търговско салдо. Валутните и златните резерви нарастват, добави той.

Сътрудничеството между AstraZeneca и Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ по отношение на ваксината COVID-19 е нещо „добро както за Русия, така и за света„.

Путин похвали първата руска корнавирус ваксина „Спутник V“, добавяйки, че в зависимост от това, когото питате, ефикасността на ваксината „се оценява в рамките на 95-97%„.

Той приветства усилията на британската фармацевтична компания, наричайки я „световноизвестна марка“, и заключи, че сътрудничеството е единственият начин, по който светът може да се справи с пандемията.

AstraZeneca/Oxford комбинира ваксини с руските разработчици на Sputnik V

AstraZeneca/Oxford комбинира ваксини с руските разработчици на Sputnik V

Обединени усилия за борба с пандемията и съвместно производство