Има забавени производства, както и прекратени такива, за които са спорни или най-малкото неясни основанията. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев в пленарна зала по време на изслушването му за скандалите в прокуратурата. При встъпването му в длъжност обаче такива дела били повече.

Според него трябва да има повече прозрачност от страна на прокуратурата и да се направи регистър, в който да се публикуват и решения за прекратяване на производствата. Както са публични съдебните актове, така да бъдат публични и актовете на прокуратурата. Само следователите имат правомощия да разследват прокурори, а в момента следствието е под шапката на прокуратурата. Затова Демерджиев предлага ГДБОП да може да разследва прокурори.

Той е сезирал правосъдния министър да провери 13 дела, които се бавят неоснователно. Крум Зарков е сезирал инспектората на ВСС. Очаквано не е намерено нарушение, а последното дело е приключило от страна на МВР е от 2020. Към днешна дата такива забавени производства има поне 8 в ГДНП, по думите на Демерджиев. В ГДБОП 15 за тези производства, а в областните дирекции са 75. Това са твърде много случаи, категоричен бе министър и поясни, че това са производства от широк обществен интерес.

Ген. Атанас Атанасов е притеснен как баталията в прокуратурата дискредитира страната ни в международен план. Кажете кои са тези производства, извадете нещо от тези купища, настоя той пред вътрешния министър. Народният представител от ДБ е убеден, че се работи поръчково.

Най-честата причина делата да бъдат поставени на трупчета са две, каза Демерджиев. Става въпрос за политическо влияние върху делата или за влияние от кримиконтингента, стана ясно от коментара му. Той обаче е оптимист, тъй като част от тези дела се връщали по районните прокуратури, а там имало и честни прокурори.

Вътрешният министър иска законови промени НСлС да не може толкова лесно да изземва производства.

Разкриха се истини, които бяха крити дълго време от обществото, смята Иван Демерджиев. На скандалите в държавното обвинение той гледа с оптимизъм, че това ще бъде тласък прокуратурата ще се прочисти.