Двата язовира на територията на община Царево преливат. Това заяви за БНР кметът на Царево Георги Лапчев.

Той посочи, че хората от Лозенец трябва да бъдат излючително бдителни и да се изтеглят към по-високите части.

„Количеството на падналите валежи е такова, каквото никой не е виждал. Имаме скъсани мостове и едно цяло село – Кости, което в момента е под вода. Започнали сме евакуация на хората“, обясни ситуацията кметът.

Той допълни, че има и автомобили, ударени от приливната вълна, която е дошла много бързо. Водата продължава да приижда.

Двама души са загинали, по-рано местните власти издирваха трима.

Вече е обявено бедствено положение в общината. Ще бъде пусната системата за оповестяване, за да спре движението на хората и да бъдат призовани да отидат към по-високите част на градовете и селата.

„Дъждът не спира. Свидетели сме на картини, които никой никога не си е представял, че може да види“, съобщи Лапчев.

По негови думи се издирва шофьор на автомобил, за когото се предполага, че е паднал в едно от деретата. Малко по-късно кметът заяви, че има информация за общо трима изчезнали, но тя не е потвърдена.

Провежда се евакуация на къмпингите „Арапя“, „Нестинарка“ и село Лозенец. Това съобщават от община Царево по повод решенията на кризисния щаб.

Дъждът отнесе каравани и коли в морето край Царево

Обновена

Дъждът отнесе каравани и коли в морето край Царево

Разпоредена е евакуация на част от хората

В него участват кмета на общината и неговия екип с директора на ОДМВР Бургас, директора на РДПБЗН-Бургас и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, РУ Полиция, Жандармерия.

Щабът реши да бъде преустановено движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево; по пътя с. Синеморец – гр. Ахтопол; както и в самия град Царево и в населените места. Изключенията важат само за специализирани автомобили.

Щабът призовава жителите и гостите на града да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите етажи на сградите.

Ще се заседава денонощно.

Екипи на Електроразпределение Юг работят по отстраняване на възникналите аварии по електроразпределителната мрежа в района, причинени от силния дъжд.

Към 14.00 часа частично без захранване са централната част на Царево, както и района на къмпинг „Нестинарка“.

Поради скъсан от бурята въздушен електропровод без захранване към 14.00 часа остават селата Кости, Бродилово, както и Ахтопол, Варвара и Резово.

Работата на екипите е възпрепятствана от невъзможния достъп на места и затворени пътища.

Електроразпределение Юг е в контакт с институциите с цел координация на възстановителните действия.