Асен Василев ще вземе мандата днес в 17 ч. от президента Румен Радев. Това е номинацията на Продължаваме промяната.

Новината съобщи с видеообръщение премиерът в оставка Кирил Петков.

Петков характеризира Асен Василев като „човек, на който имам безпрекословно доверие“ и човекът, с който „започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я завършим рамо до рамо в един отбор“. Отборът е от поддръжници, съмишленици и коалиционни партньори, към които Петков се обърна с „Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата от край до край. Благодаря ви!“

Иначе видеообръщението на премиера в оставка започва с констатацията, че в момента страната се намира на исторически вододел, но пък има шанс да се направи промяната към законова държави и просперитет, има и риск „да се върнем назад към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси.

Кирил Петков обещава: Искам ясно да заявя: „Няма да допуснем България да вземе грешната посока! Няма да допуснем шепа хора да ограбва обществените средства! Няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат! Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на Българската държава до 12 ч. наобяд. Няма да допуснем всичките тези неща, защото не ни е страх!“

Кирил Петков отчита различията с БСП по международните въпроси, както и лични различия с част от депутатите на „Има такъв народ“, но „ние всички трябва да застанем рамо да рамо“ с тези, които искат промяната да продължи.

Петков уточнява е каква е промяната, този път обаче без да спомене името на нито един лидер от опозицията, маркира ги описателно с пачките и кюлчетата в чекмеджетата, листа Магнитски, тъмните стаи и СМС-те за контрол на депутати и прякорите с имена на чужди валути.

„Всички други трябва да се обединим и да свършим определени задачи“, призова Кирил Петков.

Задачите, които трябва да се свършат, по думите на лидера на „Продължаваме промяната“:

  • Да се промени закона за КПКОНПИ и „трябва“ Бойко Рашков да оглави агенцията.
  • Да се сложи механизъм за разследване на главния прокурор с независим съдия.
  • Да се сменят всички регулатори с изтекъл мандат – КЗК, КФН, БНБ, така че да работят за българските граждани.
  • Да се направи промяна в Закона за обществените поръчки, за да има прозрачно харчене на средства.
  • 22 законопроекта, енергийната диверсификация и да прекъснем дървесната мафия
  • Да се приемат 22 законопроекта за усвояване на Плана
  • Да се довърши стратегическият план за българското земеделие
  • Да се довърши енергийната диверсификация
  • Да се създаде държавна агенция по горите, за да се прекъсне дървесната мафия.

„Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори и независими депутати да се обединим в обща коалиция в една обща програма и тези неща да бъдат свършени в следващите 6 месеца“, заяви Кирил Петков.