Унгария все още се противопоставя на доставките на оръжие за Украйна и няма да промени позицията си. Това каза пред ТАСС министърът на отбраната на страната Крищоф Салай-Бобровницки.

Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори, за да се сложи край на въоръжения конфликт между Москва и Киев, каза министърът.

Коментирайки прехвърлянето на чуждестранни оръжия в Украйна, Салай-Бобровницки заяви, че Западът „води война, в която украинците се сражават с помощта на западни пари, западни оръжия и западни боеприпаси„.

В същото време, каза министърът, западните оръжейни системи не са стратегически подготвени за тези военни действия, които изглежда „нямат край“.

От началото на пълномащабните военни действия в Украйна Унгария многократно е обявявала отказа си да доставя оръжие на Киев.

Премиерът Виктор Орбан обясни това решение с факта, че армията на страната се нуждае от всички налични оръжия, за да защитава границите си. От Министерството на отбраната също така отбелязаха, че се стремят да избегнат ескалация на военния конфликт.

По-късно унгарските власти забраниха доставката на оръжия за други държави от територията на Унгария.

Сиярто: Унгария няма да наложи вето върху увеличаването на средствата на ЕС за Украйна

Сиярто: Унгария няма да наложи вето върху увеличаването на средствата на ЕС за Украйна

Будапеща нямало да праща и оръжие на Киев за защита от руската агресия

В началото на февруари министърът на външните работи Петер Сиярто призна, че Будапеща може да плати за доставката на несмъртоносно военно оборудване за Украйна. „Продължаваме да смятаме, че изпращането на оръжия е грешка и не трябва да транспортираме оръжия, а да насърчаваме мира“, добави той.

Унгария също така дълго време блокираше финансова помощ за Киев от бюджета на ЕС в размер на 50 млрд. евро, но в крайна сметка тя беше одобрена.