В рамките на програмата си за постигане на нулеви отпадъци Турция инициира нова кампания, наречена проект „Нула отпадъци в морето”, чиято цел е да защити морските и водните ресурси.

Проектът има за цел да събере общо 50 000 тона отпадъци, включително 30 000 тона пластмаси, през летния сезон. Във видеото вижте – катастрофа на танкер в Босфора.

Той ще бъде изпълнен от Министерството на околната среда и градоустройството на Турция и ще се осъществява в сътрудничество с Турската асоциация за защита на морската среда.

Планирано е проектът да бъде стартиран в Истанбул от първата дама Емине Ердоган и министъра на околната среда и градоустройството Мурат Курум на 10 юни, съобщи Анадолската агенция.

Екологичните събития, които ще се проведат през лятото по проекта, ще привлекат вниманието към моретата и водните ресурси на Турция.

Проектът „Нула отпадъци в морето” ще започне на 10 юни с почистване на дъното от водолази от Подводната федерация в Босфора и почистване на брега.

Освен това проектът се надява да насърчи рециклирането на пластмаси за еднократна употреба и други отпадъци, особено от плажове, хотели и центрове за настаняване в крайбрежните зони и да предотврати замърсяването на морето в пристанищата, както и от товарните и пътническите кораби.

Проектът също така се надява да гарантира, че летовниците и пикниците ще оставят чисти бреговете и ще ги насърчи да събират отпадъци заедно.