Още по темата

  • Защо срещата Путин – Тръмп е толкова важна
    Преди 4 часа

Срещата между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки започна. Руският държавен глава пристигна в президентския дворец в центъра на финландската столица. Той беше посрещнат от финландския президент Саули Нинистьо и съпругата му Йени Хаукио. Путин пристигна в двореца направо от летището, придружаван от външния министър Сергей Лавров и помощника си Юрий Ушаков.

Доналд Тръмп, който е в Хелзинки от вчера, тръгна от хотел „Хилтън Каластаянторпа“ и се отправи към президентския дворец за срещата с Путин. Американският президент трябваше да тръгне от хотела в 12,40 ч. местно време, но заради

по-късното пристигане на руския президент

във финландската столица това стана чак в 13,37 ч.

Тръмп дойде на мястото на срещата с около 20 минути след Путин. Американският президент, придружаван от съпругата си Мелания, беше посрещнат на входа на президентския дворец от Нинистьо. Тръмп е придружаван от съветника си по националната сигурност Джон Болтън, държавния секретар Майк Помпео и говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

По време на съвместен брифинг преди началото на разговорите Тръмп  поздрави руския си колега Владимир Путин за успешното Световно първенство по футбол, преди да продължи към другите теми, които ще обсъждат по време на днешната си среща, съобщи Би Би Си (BBC).

Той също така сподели, че днес двамата ще разговарят за всичко от търговия до военни действия и Китай.

Путин от своя страна заяви, че е настъпило времето да се обсъдят на най-високо ниво основните противоречия между Русия и САЩ.

„Дойде времето да говорим по същество за нашите проблеми по света“, заяви руският президент.

Днешната среща е първата извън международните форуми между американски и руски президент от 2010 г. „Ние (САЩ и Русия) не сме се разбирали много добре… И ставаме все по-близки в последните 2 години”, каза американският президент. „Да си с Русия е нещо добро, а не нещо лошо”, допълни той.

Брифингът приключи с ръкостискане и двамата лидери се отправиха към Готическата зала, където срещата им на четири очи започна.