Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира, че полските власти са създали „глупава ситуация”.

„Официална Варшава отдавна не се е забърквала в такава глупава ситуация”, коментира Захарова.

Покани бяха изпратени до страните от НАТО, ЕС и Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна). Общо 250 гости от 40 страни пристигнаха в Полша, включително президентът и канцлерът на Германия, Франк-Валтер Щайнмайер и Ангела Меркел, президентът на Украйна Владимир Зеленски и вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс.

Церемония във Варшава по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война

„Като омаловажава ролята на СССР и Русия във Втората световна война, полското ръководство показва своята малоценност, политизира войната и се опитва да заличи историческата памет. Това е недопустимо”, коментира председателят на Държавната дума в Русия Вячеслав Володин.

„Полското ръководство не разбира, че победата във Втората световна война няма политическо измерение. Някои хора харесват Русия, други не я харесват, но решаващата ѝ роля във Втората световна война се признава от всички народи по света, включително и от държавите от антихитлеристката коалиция, включително САЩ и Великобритания”, заяви Володин.

„В световната история именно сателитните държави винаги са били склонни към подобна реторика – на някои етапи от своя път те бурно ругаеха САЩ и Великобритания, а днес Русия, само за да бъдат похвалени от своя господар. Имаме добра руска поговорка: „Не плюйте в кладенеца, все едно никога няма да ви се припие вода”, подчерта Володин.

Управляващите в Полша обаче са категорични, че Русия е агресор и посочиха, че поканите са били разпратени на базата на „съвременни критерии”.

„Напоследък наблюдаваме завръщането на империалистическите тенденции в Европа, опитите за промяна на границите със сила, нападенията върху други държави, отнемането на земя, поробването на гражданите”, критикува руската политика полският президент Анджей Дуда на церемонията по случай началото на Втората световна война във Варшава.

„Трябва да има санкции, решителни действия. Трябва да е очевидно, че всяка военна агресия ще бъде посрещната с твърда реакция, решителна и силна”, добави полският президент.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Шимон Шинковски вал Сенк пък обясни, че поканите са били изпратени по съвременни критерии, като добави, че Москва не се интересува от отбелязването на годишнината от Втората световна война „в духа на историческата истина”.

Най-мащабният и кървав военен конфликт в човешката история започва с нападение от Германия над Полша на 1 септември 1939 г. На 17 септември полската граница е премината от съветската армия. В последствие Германия и СССР си поделят територията на Полша съобразно пакта Рибентроп-Молотов.

Съветско-германският съюз престава да съществува на 22 юни 1941 г., когато Вермахтът атакува изненадващо СССР. В последвалите военни действия загиват близо 27 милиона съветски граждани, а германската армия е напълно разбита, губейки близо 80% от състава си на Източния фронт.

Нито Пенс, нито германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, които също говориха на церемониите, споменаха Русия.