Българският граничен кораб „Обзор”, който в момента оперира край гръцкия остров Лесбос като част от мисията на европейската гранична агенция „Фронтекс” по охрана на турско-гръцката морска граница, е спасил около 900 мигранти, съобщи говорителката на „Фронтекс”, цитирана от френския в. „Фигаро”.

„Заради лошото време и студа, ние качихме на кораба всички мигранти, които открихме, тъй като опасността е много по-голяма отколкото през лятото”, уточни говорителката.

„Обзор“ е „голяма лодка“, като дължината му е 43 метра и може да превозва много повече мигранти от малките патрулни корабчета на „Фронтекс“, чийто капацитет е от 50 души.

Българският плавателен съд е направил три курса между пристанището на Митилини на о. Лесбос и турския бряг, като там разстоянието е около 8 км. Но спасените 900 мигранти не са необичайна бройка. Със сигурност те са по-малко отколкото през лятото, когато е имало по 7000 пристигащи на ден, но през януари те са между 12 и 15 хил. седмично.

През лятото, когато морето е топло, тези, чиято лодка потъне, имат шанс да оцелеят, но през зимата те могат да умрат бързо от хипотермия. „Правим всичко възможно, за да не загинат”, подчерта говорителката на „Фронтекс”.