Ердоган се зарече Турция да отговори на атентата в Анкара

Най-малко 28 души загинаха при експлозията, над 60 са пострадали

Снимка: ЕПА

„Нека се знае, че Турция няма да се колебае да използва във всеки момент, на всяко място и при всеки случай легитимното си право на защита. “

Това гласи официалното съобщение на турското президентство по повод експлозията на кола-бомба в Анкара в сряда вечерта, при която загинаха най-малко 68 души, а над 60 бяха ранени.

„Ще продължим все по-решително да се борим срещу пионките, които извършват подобни нападения и не познават морал и хуманни граници, както и срещу силите, стоящи зад тях“, с казва още в документа.

Терористичната атака бе извършена в близост до военни общежития, разположени в района на централата на Генералния щаб на турската армия и командването на сухопътните и военновъздушните сили.

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган отмени заради атентата планираното си за четвъртък посещение в Баку. Премиерът Ахмет Давутоглу също отложи своето посещение в Брюксел, където трябваше да обсъжда заедно с европейски лидери поисканото от ООН преразпределяне на бежанци, които в момента се намират в Турция, Италия и Гърция.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди остро атентата в Анкара, подчертавайки, че „съюзниците от НАТО са заедно в борбата с тероризма“, предаде АФП.

„Заявявам пред турския народ: ние като германци споделяме вашата мъка. В битката срещу извършителите на тези нечовешки деяния ние сме на страната на Турция“, посочи в своя декларация германският канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд определи терористичния акт атентата като „отвратителна атака“, а върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини увери Анкара, че европейските страни са с Турция и турския народ в този труден момент.

От Генералния щаб на турската армия излъчиха съобщение, в което се осъжда нападението и се подчертава, че то е вероломно и коварно извършено. Обстоятелство, което насочва към предположенията, че експлозията може да е заради ударите на турската армия срещу кюрдите в Сирия, посочват световните агенции.

Атентатът в Анкара беше извършен няколко часа след като Ердоган потвърди, че страната му е решена да продължи ударите срещу кюрдските отряди в Сирия и никога няма да приеме нов кюрдски бастион до границата си.

Турция подложи на обстрел тази нощ кюрдските позиции в Тал Рафат, в сирийската провинция Алепо. За да подкрепят бунтовниците в Сирия, които се противопоставят на кюрдското настъпление в Алепо, най-малко 500 сирийци са преминали турската граница и са тръгнали към град Азаз, информира Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Междувременно американски военен говорител съобщи, че руските удари в подкрепа на президента Башар Асад се засилват въпреки призивите на Запада към Русия да спре военновъздушната си кампания в Сирия.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *