корица каталог - лице-гръб

ИЗЛОЖБА И КАТАЛОТ ПРЕДСТАВЯТ 70 ЕВРОПЕЙСКИ ЕТНИЧЕСКИ КАРТИ НА МАКЕДОНИЯ

 

 

Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Международният търговски и културен център Геопан – Бургас осъществяват съвместен научноизследователски проект. Негова цел е чрез сътрудничество между научната общност и бизнеса да бъдат осъществени редица инициативи с максимални резултати в сферата на висшето образование, науката и културните ценности.

Сред тях е разработването на тематика свързана с Македония и нейното присъствие в европейската етническа картография. Основното събитие е представителна изложба която да покаже част от  100-те издирени, обработени и интерпретирани етнически карти по темата, съхранени в световните и европейските картохранилища и архиви.

Изграждането и развитието на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“  в кратък срок го наложи като средоточие на иновационни изследователски проекти и като обединител на висококвалифицирания научен потенциал на страната. Негов ръководител е чл.-кор. проф.дин Иван Илчев.

Създаден е първият тематичен каталог посветен на Македония в европейската етническа картография от средата на XIX в. до Балканските войни 1912-1913 година. Каталогът е издаден от „Български бестселър“ и е двуезичен. Много от поместените в него 70 карти се публикуват за пръв път в наше издание.

Едногодишният период от съвместната работа между „Наследство. БГ“ и Геопан се популяризира и с тематичен колекционен календар с 12 подбрани карти за Македония. Календара е посветен на 180 години от издаването на първата карта на български език на „Сегашная Мизия, Тракия, Македония и на прилежащите им земи“, създадена от Александър Хаджи Руссет и издадена в Страсбург през 1843 година.

Поради големия интерес към съвместната инициатива, след Националната ни библиотека и Националният исторически музей  включи в програмата си за сезон 2023 г. тематичната изложба и съпътстващия я каталог. Очаква се изложбата да бъде представена и в други страни от Европейския съюз и в избрани български градове, съобщават от Геопан.

 

Илюстрация: Корица на каталога „Македония в европейската етническа картография средата на XIX в. – Балканските войни 1912-1913.“, издаден „Български бестселър“ – НМБКП.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *