Кампанията за борба с т.нар. руски шпиони в България е наложена на София отвън. Това заяви на брифинг официалният представител на Руското външно министерство Мария Захарова, съобщи ТАСС.

„Не мога да се съглася с това, тъй като то не отговаря на интереса на народа на България, преди всичко зад това стои стимулиране на подобни стъпки и действия отвън„, каза Захарова.

Захарова обясни, че обявените неотдавна от България двама руски дипломати за персона нон грата е петият подобен случай.

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

ДАНС откри още двама руски дипломати шпиони

Разследването е по чл. 104 и по чл. 109 от НК

На 19 март прокуратурата съобщи, че шестима действащи и бивши сътрудници на Министерството на отбраната на България и на военното разузнаване на страната с подкрепата на ЕС и на САЩ са арестувани по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Петима са арестувани с решение на Окръжният военен съд, а шестият е пуснат под парична гаранция, защото сътрудничи на разследването.

На 22 март Външно министерство на България обяви двама сътрудници на руското посолство в София за персона нон грата и заяви, че те трябва да напуснат страната в срок от 72 часа. Руското посолство подчерта, че смята „това решение на българската страна за необосновано“. От руското външно министерство заявиха, че остават за себе си правото на ответен отговор.

Борисов информирал шефа на НАТО за разкритите шпиони у нас

Борисов информирал шефа на НАТО за разкритите шпиони у нас

НАТО винаги може да разчита на съюзническата солидарност

Припомняме, на 18 март стана ясно, че спецслужбите са задържали руски шпиони в София. След това от министерството на отбраната потвърдиха, че двама военни са арестувани.

От прокуратурата също съобщиха, че обвинените са шестима българи, включително висши служители от министерството на отбраната и военното разузнаване.

Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че случаят със заловени шпиони е без аналог в новата ни история.

От своя страна новоназначеният руски посланик Елеонора Митрофанова определи аферата като „шоу“, устроено от българските служби, и увери, че Русия не върши нищо незаконно на територията на България.

Говорителят на руският външен министър Мария Захарова пък призова България да спре с „лова на вещици“, тъй като това не било в неин интерес.