predstavyane-programa-11-572x354

Николай Тодоров:Рекламата в туризма изостава!

330x330 (5)Николай Тодоров   работи в Международна Хотелиерска Верига в Слънчев бряг.

Той е  с 18 годишен стаж като Финансов Мениджър, в сферата на туризма, познаващ добре туроператорския /турагентския и хотелския бизнес. Владее свободно английски език.

На 42 години, семеен, с 2 деца.

Николай Тодоров е в бургаската листа на Коалиция „Изправи се!Мутри вън!” като представител на „Движение 21”.

За него можете да гласувате с номер 18 в интегралната бюлетина и преференциален номер 106.

 

Държавата отдавна е абдикирала от проблемите на туризма. Да започнем малко по- отдалеч. В началото  беше Държавната Агенция по Туризъм, в последствие Министерство на икономиката енергетиката и туризма (МИЕТ), а сега Министерство на Туризма,  т.е за 30 години над 15 нямаме изградена маркетингова и рекламна политика, въпреки промените и обособеното собствено министерство на сектора.

Парите, които държавата е хвърлила са отишли на „вятъра“. Националните щандове по международните туристически борси изобщо не са функционални, поради липсата на търговска площ. Рекламните материали и проспекти на туроператорите и хотелиери са единственото представяне на България на парче в чужбина. Туристите, които идват в България нямат достатъчно предварителна информация, за това което ще видят.

Туризмът в момента се развива на базата на така наречената „кръчмарска реклама“ – цяла зима, докато си пият питието и разказват кой, къде е бил на лятна почивка, доволните от престоя тук печелят привърженици за нашето Черноморие.

И като ви казвам, че държавата нехае, в частност Министерството на туризма и  ще ви дам няколко пресни примера какво се случва в други държави.

  • Гърция и Израел, подписаха миналия месец споразумение в сферата на туризма. То цели облекчаване на ограниченията за пътуване до Гърция за израелците, които са се ваксинирали срещу COVID-19. Прогнозите са около 1 000 израелци да посетят Гърция до края на март.
  • Кипър и Израел също подписаха споразумение, което позволява свободно пътуване на техни граждани в двете посоки.
  • Кипър още през лятото на 2020г. въведе „online“ визи за туристите от Руската Федерация. Издава се за един ден и важи за 90 дневен престой в страната. Кипър, както и България разчитат на туризма. Но те го правят, ние – не.
  • Забележете, Турския Министър на културата и туризма заявява, че в момента тече ваксинация на заетите в туристическия бранш и се очаква тя приключи през април, т.е рекламира – като безопасна дестинация. И това е видимо в цял свят.
  • Посещението на гръцкия министър на Туризма в Румъния. Трябва да Ви кажа определено, че България ще бъде заобиколена от румънския туристопоток. Затова, защото ще се открият няколко чартъра между Румъния и Гърция и така самолетите ще кацат на няколко гръцки острова.

Другото, което рекламират нашите конкуренти е сигурността. При установяване на турист с COVID, било то гражданин на ЕС или трети страни, те заявяват че са взети всички необходими мерки и го изолират напълно. Държавата поема всички разходи лечението.

В допълнение освен рекламата, липсва информация за състоянието на пазарите, липсата на зелени коридори ( включително и за сухопътния транспорт). И това при положение, че все още големите Туроператори нямат окончателна чартърна програма.

Внимание не се обръща на темата с дигиталните резервации и дигиталната реклама. А това е бъдещето „утре“.

С две думи нещата са с много неизвестни,почти  нищо не се прави, а ако се прави е на „парче“ – без ясно изразена концепция и последователност в действията.

Не се прави и защото в момента нашия Министър на Туризма е пряко ангажиран с подготовката на изборите. Това и отнема цялото внимание и не може да бъде насочено към подготовката на сезона.

Доста неща изброих и коментирах и като заключение ще Ви кажа – основната причина за това е липсата на Мениджърски екип, подготвени кадри и експерти – има ги  в листите на нашата коалиция!

Ние предлагаме, но не само:

  1. Създаването на единен, положителен и устойчив „бранд“ за България.
  2. Финансиране от държавата на бранда и насочване на ресурс към реклама на България като привлекателна и сигурна туристическа дестинация.
  3. Дигитална реклама във Facebook, YouTube, Google и.т.н.
  4. Рекламни кампании насочени към българите.
  5. Като ваш кандидат за народен представител,ще се съобразя и с други ваши предложения.Пишете ми на E-mail-nick90@abv.bg

 

Николай Тодоров е в бургаската листа на Коалиция „Изправи се!Мутри вън!” като представител на „Движение 21”.

За него можете да гласувате с номер 18 в интегралната бюлетина и преференциален номер 106.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *