317-209-zimni-olimpijski-igri

Треньори и спортисти пишат до министри

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

До

г-н Костадин Ангелов, министър на

здравеопазването на Република България,

 

Копие до

г-н Красен Кралев, министър на младежта и

спорта на Република България,

 

Уважаеми господа министри,

Ние, треньори, спортисти, учители и родители на спортуващи деца, сме несъмнено много по-загрижени от всеки друг за здравето на нашите деца, и не само за тяхното здраве, и като такива очаквахме с особено внимание действията, които ще бъдат предприети от овластените органи, кризисния щаб и конкретно от Вас, по отношение на актуалната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с печално известната епидемия от COVID-19.

Известен оптимизъм ни даваха предходни изявления на Министър председателя, Бойко Борисов относно недопустимостта на евентуално „затваряне на държавата“, но дори очевидно компромисната Ваша заповед (РД-01-677/ 25.11.2020г.) оценяваме като недобре обоснована и неадекватна, особено по отношение на касаещите спорта и спортните мероприятия текстове, в частност – точка 9 от заповедта. Безспорно от десетилетия и даже от векове е значението на спортната и физическа активност за личното и общественото здраве, а оттам и за благосъстоянието на държавата и обществото.

Дори да приемем, че за някои видове колективен или контактен спорт, които се упражняват в затворени помещения, както и за публичните спортни събития (турнири, състезания, мачове и др.) с оглед на ограничаването на социалните контакти и възможността за предаване на коронавируса и/или друга зараза, което е вероятно търсен ефект от тази заповед, може да се извлече някакъв разумен аргумент, то по отношение на спорта на открито, особено „тренировъчните мероприятия“ примерно в група до 15 човека, индивидуалните дисциплини, както и за плувните спортове, практикувани в закрити плувни басейни, считаме че  наложеният пълен „локдаун“ е в противоречие със здравословните цели, знание и аргументи.

Като се има предвид, че голяма част от плувните басейни, а и други спортни съоръжения са обществени (т.е. съответствието им с нужните санитарни стандарти може лесно да се прецени и контролира от специализираните служби и лица) разполагат със съвременни и ефективни съоръжения за пречистване и дезинфекция, поддържа се високо хигиенно ниво на средата и предлагат възможност за спазване на препоръчаната дистанция, а плуването е доказано благоприятстващ респираторните функции и имунната система, и дори е лечебен за подобни заболявания спорт!

На 26 ноември, само ден, след като оповестихте Вашата заповед, Световната здравна организация стартира кампания „Всеки ход е от значение“ със съвети за повече излизане на въздух и повече физически упражнения, като значима част от поддържането на физическо и психическо здраве по време на пандемията от коронавирусa. Очевидно, мерките към преустановяване на каквато и да е спортна активност са диаметрално противоположни дори на препоръките на върховната институция в областта!

Затова, по изложените по-горе наши съображения, настояваме:

 • Да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни;
 • Да разрешите използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание;
 • Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност!

 

С уважение:

 

 1. Михаил Попов – Треньор по плуване и водна топка
 2. Евгени Джимертов- Треньор по плуване и водна топка
 3. Иван Попов – Треньор по плуване
 4. Хариета Гарибян – Треньор по плуване
 5. Дечо Коешинов – Треньор по баскетбол
 6. Веселин Владев- Треньор по баскетбол и учител по физическо възпитание
 7. Георги Михалев – Участник на две олимпиади и многократен рекордьор по плуване
 8. Пепа Стойкова- Учител и треньор по плуване
 9. Константин Христов- Треньор по плуване
 10. Кремена Магриотова – Треньор по плуване
 11. Светозар Владков – Треньор по водна топка
 12. Деси Грозева – Организатор спортни дейности
 13. Красимир Костадинов- Треньор по плуване
 14. Теодора Янева – Треньор по плуване
 15. Стела Енева- Треньор по лека атлетика в Спортен клуб за хора с увреждания „Джавелин“
 16. Михаил Цонков – Съдия и треньор по ММА
 17. Цанко Цанков – Световен рекордьор по плуване
 18. Иво Танев – Тв водещ
 19. Мария Добрева – Треньор по плуване
 20. Борис Борисов- Треньор по футбол
 21. Валентин Николов – Състезател и треньор по ветроходство
 22. Антон Михайлов – Треньор по плуване и триатлон; Първият българин световен шампион по плуване за ветерани, многократен шампион и рекордьор
 23. Георги Калинов – Треньор по плуване
 24. Кристиян Киров – Световен и европейски вицешампион по джетски и многократен национален шампион
 25. Маргарита Бобчева – Треньор по плуване
 26. Диляна Франц – Треньор по плуване
 27. Сергей Караджов – Треньор по водна топка
 28. Александра Демирева – Треньор по плуване

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


 • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *