5135d155-1bf3-4613-b86e-a1b9ad1d5d97

Как да намалим солта

Важно е да знаем как да намалим солта и да опитаме да го направим.

Солта е една от най-обичаните и в същото време – най-демонизираните подправки. Истината е, че натриевият хлорид, познат още като натриева или готварска сол, е ценно, жизнено необходимо и незаменимо вещество за правилното функциониране на човешкия организъм.

Това, което прави солта опасна за нашето здраве е прекомерното количество.  „Дозата сама прави отровата“ е поговорка, която важи в пълна сила за солта.

Според препоръките на Световната Здравна Организация възрастните трябва да приемат по-малко от три грама сол на ден (около 1 ч.л.). В България грамовете достигат до 10-14 грама на ден, а в някои региони на страната до 18-20 грама. Данните сочат още, че повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане. Именно в това се крие опасността от приемането на големи количества сол.

Какви са вредите от солата

Вредите от солта идват оттам, че при висок прием бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишаване на кръвно налягане. Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето. Томоже да доведе до мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт; аневризма; сърдечна недостатъчност; нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни; сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.

Щипката сол, с която поръсваме салатата или ястието си,  не застрашава нашето здраве, но в допълнение към солта, която приемамаме ежедневно дори  без да подозираме, може да се окаже камъчето, което ще обърне каруцата.

Солничката в дома ви не е врагът – истинската опасност идва  от  продуктите с изненадващо високо съдържание на сол. Тук ще ви представим някои от храните съдържащи най-голямо количество от противоречивата подправка. Най-вероятно ще останете изненадани…
Най-доброто, което можете да направите за здравето е да опитвате да избягвате продуктите с голямо съдържание на сол или да ограничите приема им максимално.

Продукти с високо съдържание на сол 

Зеленчуков сок 

Доматеният док може да ви достави витамините, равняващи се на два зеленчука,  но за съжаление е много богат на сол.  Една чаена чаша зеленчуков сок може да съдържа 479 милиграма сол, което е е дна четвърт от препоръчителната доза за целия ден…

Съвет: Гледайте етикетите на соковете, които избирате и търсете такива с ниско съдържание на натриев хлорид.


Зеленчукови консерви

Често прибягваме до зеленчуци в консерва (особено царевица, грах, домати), за да приготвим по-бързо здравословната си вечеря, но пропускаме факта, че в консервите почти винаги има голямо количество консерванти, сосове и съответно сол.  Малка консерва с царевица може да съдържа над 700 милиграма сол.

Съвет: Измивайте зеленчуците от консерва, за да премахнете част от солта или избирайте такива без добавена сол. Замразените зеленчуци също са добър заместител с ниско съдържание на сол.


Сос за спагети

Половин буркан от готовите сосове за паста съдържа над 500 милиграма сол, а с него трудно ще овкусим вечерята за целото семейство…

Съвет: Опитвайте да приготвяте сосовете за паста в домашни условия – само тогава напълно контролирате количеството сол, а вкусът е дори по-добър от този на сосовете от магазина.
 

Ядки

Замислете се добре следващия път, когато избирате ядки за следобедната си закуска! 30 г ядки микс със сол съдържат 192 милиграма сол.

Съвет: Избирайте сурови ядки, които фактически не съдържат сол.
 

Как да намалим солта

 
– Когато е възможно подправяйте ястията си с лимонов сок – той има свойството да придава усещане за „солено“.
– Използвайте разнообразни подправки, различни от сол, за да овкусявате ястията си.
– Не солете салати, към които добавяте сирене – то е достатъчно солено
– Не забравяйте, че сол има в почти всички готови и преработени храни, които консумираме.
– Избягвайте пресолени храни като пуканки, чипс, солети, крекери, пица, туршии и др.
– Когато приготвяме ястия с месо, соленето е излишно, тъй като всичките меса, естествено, съдържат необходимото количество соли
– избягвайте пържени храни – те почти винаги са пресолени
– Използвайте сол, която съдържа калий.
– Научете се да харесвате по – безсолни храни. Желанието за консумацията на сол е въпрос на навик, точно както и правилното хранене. Ако намалим приема на готварска сол постепенни можем да се адаптираме към по-безсолна храна без особени услилия в рамките на 2-3 месеца.
Не позволявайте страстта ви към солта да ви излезе солено. 
Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *