768x432.jpgаооеуоеушеу

Двуседмична ревизия на министерствата с акцент върху обществените поръчки

Герджиков ще прави изборен борд, вотът ще струва 30 млн. лв.

 

Служебните министри да направят в следващите две седмици ревизия на състоянието на поверените им ведомство с акцент върху обществените поръчки и да предложат решения за откритите проблеми. Това възложи служебният премиер Огнян Герджиков на първото заседание на назначения миналата седмица от президента кабинет. Той също така поиска анализ за подготовката на българското европредседателството и доклад за усвояването на еврофондовете в новия програмен период.

Правителството одобри също така в понеделник план-сметката на предсрочните парламентарни избори, които ще струват близо 30 млн. лв., което е с 4 млн. лв. повече от предишния също предсрочен вот през есента на 2014 г.

„Обещахме в предходните дни да разкрием лошите практики и злоупотреби. Затова искам да ви помоля в рамките на двуседмичен срок, не повече, да ми представите вашите аналитични доклади за състоянието в поверените ви министерства, с конкретни предложения за тяхното решаване. Искам да ви помоля да се обърне особено внимание на обществените поръчки – една много важна и болна тема за нашето общество”, заяви Огнян Герджиков.

„Няма да обещавам кръв, пот и сълзи“

„Официалните церемонии приключиха, няма да обещавам като Чърчил кръв, пот и сълзи, но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа. Времевият хоризонт е много близък. Ние не сме като редовен кабинет, който има 4 години, нашето е бягане на 100 метра, което значи, че стартът е изключително важен. Всяка десета от секундата може да е фатална”, заяви още Герджиков.

Той заяви, че не призовава за отмяна на всички обществени поръчки, „но трябва много да се внимава, тъй като става дума някъде за поръчки с европейски средства, да не се получи така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи“.

От Министерството на правосъдието пък се очаква да излезе с предложение по препоръките на Европейската комисия от последния доклад с конкретни срокове и отговорности.

„Не може да има законодателни инициативи. Така че не може да се направи нищо революционно, но така или иначе – да се правят стъпки в правилната посока4, призова служебният министър-предесдател..

Герджиков смята да представи пред обществото доклада за усвояването на оперативните програми. Също така заяви, че ще създаде Изборен борд, тъй като е твърдо решен да противодейства на „уродливата практика за търговия с гласове“.

30 млн. лв. за предсрочния вот

Първата точка на дневния ред на правителственото заседание беше план-сметката за изборите. Този въпрос е най-деликатен и точката беше внесена в последния момент, обясни пред журналисти след заседанието Герджиков след първото заседание на кабинета.

„Проведохме редица консултации с ЦИК от тях имаме писмо, с което те изразяват съгласие с подготвяната план-сметка. Тя възлиза на 29 905 000 лева като с тези пари се осигурят работа на всички министерства и ведомства, които участват в подготовката на изборите“, каза финансовият министър Кирил Ананиев. Парите са от преструктуриране на разходите и с трансфери от централния бюджет.

Служебният кабинет чака решението на Върховния административен съд (ВАС) относно произнасянето на ЦИК машинното гласуване да е само в 500 секции, а не навсякъде.

Един от мотивите да не се прилага навсякъде това машинно гласуване, че няма възможност то да се прави в болници, в затвори и в чужбина. Вероятно делото ще бъде оформено днес и в рамките на три дни ВАС ще се произнесе. Ако ВАС се произнесе, че във всички 12 340 секции трябва да има машинно гласуване, ние сме готови да променим своята план-сметка, но мисля,че до там няма да се стигне, каза министърът на финансите.

 

Областните управители ще се следят изкъсо

За изборите ще отговоря вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, под чиято шапка е и МВР.

Ще бъде впрегнат много мощен екип, който да може да следи всички паразитни и вредни явления. Ще търсим съдействието и на областните управители. Там където се установи, че областните управители имат склонност да се заиграват непочтено, те ще бъдат освободени и ще бъдат назначени хора, на които сегашният кабинет има доверие, че ще съдействат максимално на едни честни избори. Не си правя илюзията, че няма да има опити и някъде няма да има пробив, но поне няма да е в този мащаб, в който сме свидетели през последните години, каза Герджиков, имайки предвид пазаруването на гласове.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *