56800906_454394435328572_2462347820728844288_n

проф. Екатерина Венедикова разгледа изложба в Националната библиотека

На снимката: Проф. Е. Венедикова в изложбата на Созопол в НБКМ „Св. св. Кирил и Методий“.

Изложбата „Аполония/ Созопол в спирала на вечността“ в Националната библиотекa „Св. св. Кирил и Методий“ бе посетена и разгледана с интерес от проф. Екатерина Венедикова, водещ български специалист османист. За мен бе удоволствие да й представя част от картите, включени в изложбата, свързани с османския период на българските земи.

Е. Венедикова бе впечатлена от венецианската разузнавателна карта на Балканите – 1396 г., както и от представената част от картографската колекция на Българската екзархия. Картните листове от библиотеката на Българската екзархия съдържат топонимията на Македония и Одринския вилает до Илинденско-Преображенското въстание.

Екатерина Венедикова е потомка на видния български род от Македония Венедикови. Тя е дъщеря на незабравимия професор по тракийска история Иван Венедиков. Имах щастието да работя с него през 70-те години на миналия век, когато Научният експедиционен клуб (НЕК) беше в негова помощ в предприетото мащабно изследване на мегалитите в България.

Разговорите ни с проф. Венедикова бяха изпълнени със спомени за експедиционните години и обсъждане на възможното сътрудничество при дигиталната  обработка и използването на картографските паметници на Османската империя в научните изследвания. С нейното присъствие числото на посетилите изложбата надмина 2000 души.

Изложбата ще може да се види и  на 30 април ,както и на 2 май.

 

Стефан Пейков

 

На снимката: Проф. Е. Венедикова в изложбата на Созопол в НБКМ „Св. св. Кирил и Методий“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *