Военният министър Николай Ненчев потвърди, че готви регистър на всички младежи, годни за военна служба.

„Касае се за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, който предвижда резервът да бъде попълнен под една или друга форма“, обясни пред журналисти в Министерския съвет министърът на отбраната.

Кабинетът гласува за отпадането на наборната служба

Кабинетът гласува за отпадането на наборната служба

Министрите ще обсъдят предложение до президента за награждаване на писателя

По думите му не става въпрос за мобилизиране на когото и да било. „Резервът в българската армия е доброволен или задължителен, но ние не говорим за резервисти в този случай“, изтъкна Ненчев. Ставало дума за набор на резерви на доброволен принцип и огранизиране на съответните обучения.

Той обясни, че всяка държава има такава практика. Списъците ще бъдат взети от служба ГРАО. Те са необходими в случай на война или конкретно напрежение, уточни военният министър.

 Вместо казарма - запас, предлагат бивши военни

Вместо казарма – запас, предлагат бивши военни

Да агитират младежите на 18 да имат и военни специалности, искат запасняци

По силата на Конституцията мобилизация се извършва в точно определени срокове. Ако това се наложи, тези младежи ще бъдат призовани и ще бъдат обучени, стана ясно от думите на Ненчев. На този етап подобно нещо не се предвиждало.

„Просто ние искаме да разполагаме със съответната информация – колко от тези младежи, на каква възраст и в каква позиция са“, уточни той.

Ненчев увери, че ще поискат единствено справка за тези хора. Ако младежът желае да премине специално обучение, тогава ще бъде регистриран и ще бъде сключен договор с него, за да бъде зачислен в резерва.

Запитан дали ще има ли някаква кампания тези хора да бъдат уведомени, че могат да минат съответно обучение, той отговори утвърдително. Очаква се да бъде проведена под някаква форма информационна кампания.

Ненчев поясни, че в рамките на миналата година направили нещо подобно. „За наша голяма изненада се отзоваха страшно много хора, които пожелаха да преминат през подобно обучение“, коментира още той.

Обучението е няколко месеца. Във военните университети се осигурявала необходимата логистична поддръжка. „Трябва да обръщаме по-сериозно внимание на военната подготовка, както беше преди„, заключи министърът на отбраната.