28577380_923846477776535_838650677616491206_n

Косьо Лингорски, актьор:Възхищавам се на хората от читалище „Месемрия 2015”

 

  • kose5-2Господин Лингорски, наскоро вие гостувахте на Несебърското читалище „Месемврия 2015” с моноспектакъла „Секс, лъжи и интернет”. Какви са впечатленията ви от организаторите и публиката?

 

  • Възхитен съм, че едни млади ентусиазирани хора, са се заели на доброволни начела да правят култура. Това ми дава надежда да си мисля, че изкуството не е загубено за България. В тях живее възрожденският дух на истинските българи, които милеят за духовността.

Впечатли ме атмосферата, непринудеността и духовността на организаторите. Ние се срещнахме на живо няколко часа преди спектакъла, но се усетихме и станахме веднага приятели.

За публиката мога да кажа, че тя бе топла, реагира, спонтанно, с аплодисменти. А всеки знае, че аплодисментите са онова, което най-много радва артиста. Нищо, че съм варненец, винаги ми е било много приятно да играя в населените места от Южното Черноморие.

  • Разкажете, моля, как се роди идеята за този ваш спектакъл.

 

  • Този спектакъл се роди спонтанно и случайно. Идеята бе моя – в един сайт за запознанство попаднах на една дама, която беше написала: „Млада прахосмукачка търси своя боклук в живота”. И от там се тръгна – започнахме да събираме материал. Оказа се, че има и много фалшиви профили, много претенции, които не отговарят на истината. Целта бе да се покаже от към смешната, забавната страна интернет запознанството. С едно елегантно намигане към публиката. Без да морализаторстваме, да поучаваме. По скоро с единствената цел да накараме хората да се посмеят, да се отпуснат и да прекарат приятни мигове с магията на театъра.

 

  • Значително място заемат и песните наред с текста…

 

  • kose1Да музиката е авторска. Тя е написана от моя приятел, който живее в Норвегия, варненският композитор Емил Владов. Песните дават друг нюанс в моноспектакъла, та кой не обича да му пеят…

 

  • И понеже става дума все пак и за нещо много сериозно – любовта, едно прекрасно чувство, което всеки трябва да изпита поне веднъж в живота си – смятате ли, че тя не може да бъде срещната в интерет?
  • А, напротив, може да бъде намерена истинската любов в интернет. Но с този спектакъл заедно с авторката Даниела Великова искаме да кажем, че в интернет има и много лъжа и много смях, които пък могат да породят и безброй конфузни ситуации. Има много цвят в сайтовете за запознанства. Изчел съм стотици профили. Сред тях има и такива на хора, които търсят да се хванат за сламката, да се запознаят с точния човек, да намерят някакъв пристан в живота, но има и много интересни, предизвикателни, които са включени в спектакъла  по един или друг начин.

 

  • Може ли според вас да се направи втора част на този спектакъл ?

 

  • Спектакълът оставя една вратичка… все по-изобретателни стават хората, които си създават профили в подобни сайтове, така че смятам, че може да се направи и втора част, в която да се включат още по-интересни ситуации. Но на дневен ред пред мен не стои идеята за продължение. По-скоро съм се отдал на една друга моя страст – любовта ми към великият Тодор Колев. Заедно с режисьорката Емилия Цанкова замисляме спектакъл посветен на Адама.
Print Friendly

Автор: Интервю на Дарена Камена


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *