Партията на Татяна Дончева „Движение 21” се оттегля от разговорите за подкрепа на посочените от БСП кандидати за президент на републиката.

Това съобщиха от пресцентъра на партията, уточнявайки, че в следващите седмици ще продължат да водят консултации с различни партии и неправителствени организации за характера на промените, които целят и за личностите, които могат да реализират промените чрез президентската институция.

Коментира се, че действията на ръководството на БСП от началото на разговорите до момента създават впечатление, че БСП е раздирана от колебания и вътрешни противоречия, и не е готова за преговори. Това поведение дава основания да смятаме, че за ръководството на БСП победата в президентските избори е по-малко необходима, отколкото създаването на впечатление за подем на партията им, се казва в изявлението.

От „Движение 21“ благодарят „на онези 49% от членовете на БСП, които подкрепиха идеята за партньорство с „Движение 21” и за общо явяване на предстоящите президентски избори“. Изказва се благодарност и на 48-те общински организации на БСП, които са номинирали лидера на „Движение 21” Татяна Дончева за кандидат за президент и вицепрезидент.

Според хората на Дончева има съществено разминаване в разбиранията и подходите на „Движение 21“ и на БСП към предстоящите избори.

Ръководството на БСП настоява преговорите да доведат единствено и само до съгласуване на т.нар. „обща лява кандидатура“ и „обединение на лявото“ срещу ГЕРБ и дясното. Ние от самото начало смятаме, че поставянето на изборната надпревара върху плоскостта „ляво-дясно“ работи в полза на кандидата на ГЕРБ, изтъкват от „Движение 21“.

Приехме поканата от страна на БСП за разговори относно изборите за президент на републиката, тъй като отчитаме, че без симпатизиращи на лявото хора, ГЕРБ и Борисов не могат да бъдат отстранени от президентската институция, заявяват от формацията.

По думите им проблемите, които обществото ни трябва да преодолее, имат еднакви решения за поддръжниците и на левите, и на десните политически идеологии. Гражданските, политическите и икономическите свободи, справедливостта, върховенството на закона, са предпоставки, без наличието на които не може да бъде реализирана която и да е демократична политическа идея.