1

Три са новите плажни ивици, отличени със “Син флаг“ – централният плаж “Обзор“, плажът на къмпинг “Церноморец“ и плаж “Кранево – север“

Плажове със “Син флаг“ – как да ги познаем?

Снимка: БГНЕС

Три са новите плажни ивици, отличени със “Син флаг“ – централният плаж “Обзор“, плажът на къмпинг “Церноморец“ и плаж “Кранево – север“.На какви изисквания отговарят плажните ивици, получили престижното отличие и защо са толкова малко?

В Българи за 2022-ра година  – 18 плажа и Яхтеното пристанище “Марина Диневи“ са постигнали световния стандарт – “Син флаг“.

Екологичната програма “Син флаг“ е доброволна процедура за сертификация на плажове и яхтени пристанища, управлявана от международната фондация за екологично образование, в която членуват национални организации от над 70 държави от целия свят.

На какви критерии отговарят тези плажни ивици?

“Един от тях е качеството на водата. На всеки плаж се извършват измервания на параметри, които трябва да бъдат изложени на плажа, за да може гостите да се запознават с качеството на водата в настоящия момент“, казва в “Преди всички“ председателят на управителния съвет на Българското движение “Син флаг“ – Станимир Георгиев и допълва:

“Друг критерий е управлението на плажа. Екологосъобразното управление – наличието на тоалетни и вода за хората. Друг белег, който отлича плажовете със “Син флаг“ е наличието на удобства за хора с увреждания – пътеки за достъп до плажа и специални тоалетни.

Сигурността също е белег, по който се отличават плажовете със “Син флаг“ – охрана на плажа, водно спасяване, задължително медицинско обслужване, на всички плажове със “Син флаг“ задължително има лекар, а на много от тях има и линейки“, казва още тя.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *