9

Три месеца от политическия следизборен пейзаж в Несебър

                                                                                   

 

Максим МОМЧИЛОВ

     Общинските избраници от пп”Български социалдемократи”,пп МОРЕ,мк „Нова алтернатива”,пп ГЕРБ,мк „Съюз на свободните демократи”,пп „БСП за България” и пп „Движение 21” вече от три месеца са в Общинския съвет-Несебър.

Останалите  партии и коалиции: пп „Подем”,пп НДСВ, „Ние,Гражданите” и „Не подкрепям никого” останаха извън борда на несебърския парламент.

Седемте политически субекти в община Несебър събират  98,81 % от гласовете, така че вотът от избирателите все пак е оползотворен.А това показва,че несебърският избирател е на път да се научи да консолидира вота си.                                                                                                                                          Показателно е,че в местните избори от останалите гласове- 1,19 %, са символични политически лидери.

В политическия предизборен пейзаж имаше и такива партии, които първоначално  се регистрираха, а след това бяха заличени от: пп АБВ, „Обединени патриоти” /ВМРО,НФСБ, Атака/ ,пп ДПС, пп „Воля”,коалиция „Демократична България- обединение”,пп „Възраждане”, партия „Свобода” на Ивайло Дражев.

На фона на следизборния политически пейзаж  започна и вече се развиват  и някои други особености,които влияят на политическия климат в Несебър.Ако за времето на предизборния период можеше да се констатира мнозинство и малцинство преди вота, то след изборите е налице консолидация на политическите субекти в местния несебърски парламент и извън него.

Кое е най-характерното в статуквото от предизборния политически пейзаж?

Отговорът е за малцинството и мнозинството от привържениците в местните избори.Красноречиво е, че политическите партии от „Български социалдемократи”, ”Нова алтернатива”,”Съюз на свободните демократи”,”БСП за България” и „Движение 21” се консолидираха и постигнаха до квотата от 68,66%, а за МОРЕ и ГЕРБ стигнаха до 30,15%.

На последния Общински съвет двете последни партии така гласуваха по 39 точки в дневния ред, че постигнаха заедно „против” и „въздържали се” до 15,38%.Което означава, че малцинството ще варира от 15,38% до 30,15 %.

Афиширалата се като опозиция на местната власт, все повече ще се капсулира,и в местния парламент, и извън него, където не среща подкрепа от другите т.н. опозиционни партии,каквито са от „Воля” и НФСБ.

На фона на несебърския политическия пейзаж „БСП за България” кандидатства за кмет на четири места в Тънково,Оризаре,Кошарица и Свети Влас и загуби, а „Български социалдемократи” спечели за първи път за кметове в Кошарица и Оризаре с балотаж.За отбелязване е, че „Нова алтернатива” спечели най-високия резултат в СИК в Старата и Новата част на Несебър.

Така или иначе в следизборния политически пейзаж ще продължи  да се променя, а върху политическото пространство ще влияе на статуквото на мнозинството и малцинството. Тези тенденции очевидно ще дават отражение и върху политическа конфигурация на местния парламент и извън него.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *