Президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев критикува столетницата като опозиция. Той е загрижен за партията. Левицата трябвало да се подготви за парламентарните и президентски избори.

Криза във водния сектор има, посочи Станишев и подкрепи вота на недоверие на БСП. Заради разговори и пазарлъци, според него, властта обаче няма да падне. Президентът на ПЕС очаква решения. Станишев очаква и все по-социален ГЕРБ.

Тази трансформация е много рискова за БСП, убеден е бившият лидер на социалистите, който заяви и че БСП винаги е била интелигентна партия. Левицата тръгнала да търси различни ниши, опитвала и да копира ГЕРБ в хашлашкия стил реторика. Това не минало на изборите. Хората харесват оригинална, не копието, категоричен бе той.

Опозицията трябва да е инструмент за натиск върху властта. Най-после червената партия поемала зелената тема, но не трябвало да я приема на парче. БСП трябвало да излиза с изпреварващи инициативи. Партията трябвало да се докаже като играч в А отбора на българската политика и да е алтернатива на управлението. Алтернативността изисквала много интелектуалност, допълни обаче Станишев.

БСП трябва да се върне към физиономията си на модерна, лява, социална партия и да се разширява към центъра. Досега БСП е била марка на експертност и демократичност, по мнението му, а това вече не се виждало.

Сергей Станишев е притеснен от предстощия Конгрес. Кампанията за нов лидер вървяла вяло, събранията протичали формално, нямало енергия. Тази година трябва да се използва от БСП за енергизиране, убеден е той. Рисково било упражнението за пряк избор на лидер. Станишев вижда и репутационен риск за столетницата. За него всичко е подчинено на това Корнелия Нинова да бъде преизбрана. Партията, по думите му, трябва да е единна в много битки. Партията е изморена, опасява се президентът на ПЕС.

Затова имало опасност от ниска избирателна активност за партийния вот. Той иска партията да е единна и да се спре с вътрешните битки, които започвали от ръководството. За БСП 2019 беше година на пропуснати възможности, категоричен бе Сергей Станишев. За него левицата е можела да спечели европейските избори.

Нямам планове да се кандидатирам за лидер на БСП, няма да им доставя това удоволствие, информира още той. Станишев иска смислени дебати в битката за лидер на столетницата. Иначе достойни за председател на БСП имало и то с не по-малък капацитет от този на Корнелия Нинова.