New Imageqwdqwdqwqw

Община Несебър отличи майсторите на най-атрактивните мартеници

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА

New ImageffergergerОбщина Несебър отличи майсторите на най-атрактивните мартеници

Образцово село, мома с носия на 100 години и „картина“ от бита на българите от старо време – акценти в изложба

За трета поредна година Община Несебър връчи грамоти на най-сръчните и най-добре представилите се в изработката на мартеници. Събитието се състоя в читалище „Яна Лъскова“ точно на 1 март, когато отбелязваме уникалния български празник Баба Марта. Културната проява е по линия на инициативата „Да съхраним изконните български традиции“ и бе уважено лично от кмета на Несебър Николай Димитров. В поздравителното си слово той не пропусна да благодари на всички, които са се включили в процеса на създаване на такива майсторски произведения, които смайват посетителите със замисъл, послание и изработка.

Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър – Световно наследство“, малко преди да връчи грамоти за най-атрактивните и естетически мартеници, сподели че тази година общината има идея да откупи онези от тях, които съхраняват и показват най-силно българщината чрез високо художествено майсторство.

Грамоти получиха пенсионерските клуб в градовете Обзор и Свети Влас и селата Равда, Гюльовца, Оризаре, Тънково, Кошарица, к.к. „Слънчев бряг”, НЧ „Г. С. Раковски 2013” – с. Раковсково, Демократичен съюз на жените – град Несебър, ОДК – Несебър, както и жителите на с. Приселци, с. Баня и с. Паницово.

Сред уникалните мартеници, които бяха изложени във фоайето на читалище „Яна Лъскова“ се открояваше цяло образцово село, изработено в бяло и червено, както и „картина“ от битовия живот на българите от старо време – деца в люлка и работлива жена с хурка. И двете интересни произведения на изкуството са дело на жителите на с. Баня.

Друг любопитен акцент в експозицията бе мома, облечена в 100 годишна северняшка носия, която държи хурка в ръка и показва процеса на изработката на конеца за мартеница. Идеята за това представяне на българските традиции е на баба Радка Германова, член на Клуба на пенсионерите в Обзор, която предоставя автентичното фамилно облеклото.

Множеството мартеници в изложбата представляваха по своята същност произведенията на изкуството, носеха духа на българщината, впечатляваха с майсторство и подсказваха за сръчността на своите създатели.

Жест на внимание и благодарност към проявеното творчество от жителите на общината бе богатата фолклорна програма, поднесена от талантливите деца на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър. Финал на събитието постави кръшно българско хоро, на което се хванаха и участници и присъстващи.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *