7b59ce50061fe0e098298f3fb940dc75

Клинтън и Тръмп излизат като фаворити от “Супер вторника“

Хилари Клинтън и Доналд Тръмп изглеждат като почти сигурни победители в надпреварата за президентските номинации на своите партии след провеждането на най-важния тур от първични избори в САЩ, т.нар. „Супер вторник“.  Двамата спечелиха в Алабама, Арканзас, Джорджия, Масачузетс, Тенеси и Вирджиния. Хилари Клинтън печели вота в Тексас, а Тръмп води убедително във Върмонт.

“Супер вторникът“ е първото гласуване в първичната кампания за президентските избори в много щати наведнъж – в случая са десет. С партийни събрания републиканците определиха делегатите си от Аляска, а демократите от Колорадо и от територията на американска Самоа.

По време на първичните избори се избират делегати за партийните национални конференции (“конвенции“), които през юли ще номинират по един кандидат за президент от двете партии.

След гласуването фаворитът за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп заяви, че иска да обедини партията.

„Аз съм обединител. Знам, че на хората им е трудно да го повярват. Но мисля, че ние ще бъдем по-открити и по-единни. Мисля, че ще бъдем и една доста по-голяма партия. Смятам, че ще спечелим изборите през ноември“, каза Тръмп в Палм Бийч след гласуването.

Тръмп благодари в Туитър за гласуваното му доверие. „Това беше една фантастична вечер“, каза той пред свои своите поддръжници в Палм Бийч. На второ място в лагера на републиканците  остава Тед Круз със спечелени първичните избори в Тексас и в Оклахома.

Най-големият губещ в лагера на републиканците се очертава Марко Рубио от Флорида. В най-малко три от щатите, в които имаше първични избори, Рубио остана на второ място, а и не успя да победи Тръмп във Вирджиния, където водеше най-активна кампания, отбелязва ДПА, цитирана от БГНЕС. Въпреки това Рубио каза, че подкрепата за Тръмп намалява, докато тази за него се увеличава.

“На първичните избори във Флорида на 15 март гласоподавателите на този щат ще изпратят ясно и силно послание, че партията на Линкълн и Рейгън, както и президентската институция, няма да попаднат в ръцете на този мошеник“, каза Рубио, имайки предвид Тръмп.

Кандидатката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън отново атакува изказванията на Тръмп за мексиканците и мюсюлманите и посочи, че той има за цел да разделението на САЩ, предаде Франс прес. Тя допълни, че нивото на изказванията в лагера на Републиканската партия никога не е било толкова ниско.

Клинтън спечели първичните избори в седем щата, както и партийните събрания в американска Самоа. Победата на Клинтън в тези щати отразява нейната силна позиция в американския Юг, отбелязва АП. Бърни Сандърс спечели в родния си Върмонт, където беше приветстван от поддръжници. Сандърс победи и в щата Оклахома.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *