526642_450952291651860_2059193858_n

Община Несебър въвежда такса за продажба на сувенири, съдържащи изображения или елементи от града на ЮНЕСКО

 

 

Община Несебър въвежда такса за продажба на сувенири – предмети и артикули, представляващи или съдържащи изображения  на  Старинния град Несебър или елементи от него, представляващи  културни ценности. Основание за нововъведението е Законът за културното наследство и издадената в негово приложение Наредба № Н-00-0005 от 8.06.2010 г. за условията и реда за възпроизвеждане на културни ценности в копия, реплики и предмети с търговско предназначение. Въз основа на тази наредба, се създава нов чл. 170 ж в Наредба № 11 за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Несебър, приет с Решение 126 от Протокол № 5 от 16.03.2016 г. на Общински съвет –Несебър.

 

Гражданите, които извършват търговия с предмети и артикули, представляващи или съдържащи изображения  на  Старинния град-Несебър или елементи от него представляващи  културни ценности, вече ще трябва да уведомят Община Несебър със заявление, в което те трябва да посочат бройката на сувенирите, които ще създават, разпространяват или използват с търговска цел. Освен това, търговците ще могат да сключват договори с общината срещу заплащане на цена в размер на

0.20 лв. за брой предмет /търговски артикул/. На сключилите договори лица ще се предоставят съответния брой холограмни стикери с логото на Община Несебър. Заявления се приемат в Центъра за административно обслужване на Община Несебър, Офис 2, Гише № 5. Договорите се сключват в отдел „Търговия“, гр.Несебър, ул.“Еделвайс“№ 4.

 

Несебър е първата община, която ще въведе новата цена на услуга. Приходите ще бъде използвани за подобряване, опазване и съхранение на културно-историческото богатство на старинния град.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *