1-7 Стайко Гургов (1)

Напусна ни още една несебърска личност-Стайко Гургов/Видео/

Ин мемориам:

          Никой не е по-голям от хляба                                                                                             

На 82-годишна възраст  почина Стайко Гургов                                                                  

Стайко Иванов Гургов е роден  на 29.12.1939 г. в с.Горни Пасарел, Софийска област. През 1954 г. родителите му от селото са изселени тъй като е било залято от завиряването на язовир „Искър”.Пренасят се във Войводиново,Пловдивска област,а след  като завършва гимназия, Гургов се дипломира във Висшия селскостопански институт  „Васил Коларов“ – Пловдив.                                                                                                                   През 1965 г. го разпределят в Несебър, където започва да работи като агроном в ТКЗС-Несебър.Професионалната му биография продължава като главен икономист, участъков агроном, ръководител на комплексна бригада, а впоследствие става и председател на Аграрно-промишления комплекс – Несебър. От създаването на Земеделско-производителната кооперация-Несебър през 1994 г. Гургов е избран за председател и работи в кооперацията до смъртта си.Той управляваше кооперацията, базирана в седалището на Тънково, а към част от кооперативните ниви бяха приобщени от Равда, Кошарица  и Свети Влас.

„Запознах се с Гургов в края на 80-те години, сприятелихме се, и от 1994 бях „аташиран” към Общото събрание на ЗПК-Несебър, буквално казано, до кончината на председателя, за което научих задочно.

За олицетворението на Гургов може да се определи с една дума, той беше  Фермер.В  работата му започваше от сутрин до мрак.В кооперацията имаше 9 200 дка, отглеждаше се пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, кориандър, люцерна, лозя. Отчиташе се изрядно и рентата за член – кооператорите. Бе постигната стабилност на кооперацията  – с европейски пари, с отговорност, организация и дисциплина.

Поговорката на Стайко бе: „Никой не е по-голям от хляба”, а пословичната му жизненост и оптимизъм винаги е била окуражаваща.Напусна ни, но духът на  Фермера ще остане сред браздите на нивята”, пише несебърският журналист Максим Момчилов.

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *