Разораването на дюните е язва. Единствено контролът е важен и съставянето на наказателни постановления. Това заяви служебният екоминистър Росица Карамфилова пред БиТиВи.

Тя уточни, че първата стъпка за опазването на дюните е да бъдат картирани и да бъдат включени в специализираните карти. Опазването на дюните е отговорност и на Министерство на туризма, и на МРРБ. Трябва да се опазват дюните с комплексни мерки, настоя Росица Карамфилова.

Карамфилова увери още, че дейностите по проверки в Черноморието не са спирали. Фокусът на регионалните инспекции в Бургас и Варна ще бъдат насочени да се провери какво е качеството на морската вода и да се сложи точка за замърсяването. Ще бъде приложена цялата строгост на екологичното законодателство, увери министърът на околната среда и водите.

Дюните край Несебър са разорани незаконно

Дюните край Несебър са разорани незаконно

Ще бъдат наложени административни мерки

Относно санкциите спрямо България заради мръсния въздух и фините прахови частици, Карамфилова коментира, че е възможно да се заведе нов иск срещу България, но имаме напредък относно фините прахови частици. Сега амбицията трябва да бъде още по-голяма, защото направихме крачка в борбата със санкциите, добави екоминистърът. Тя обясни, че през март месец съдът на ЕС прие решение, че е недопустима жалбата на ЕК за санкции спрямо България.

Карамфилова уточни, че МОСВ получава и многократни сигнали за замърсяване, като реагира на тях.