2111411237

Извънредно заседава несебърския парламент

IMG_7317 copy-1qqФорсмажорни обстоятелства при  спасителна акция за 886 чуждестранни деца в Обзор                     

 

На извънредно заседание председателят на Общинския съвет-Несебър Румен Кулев представи форсмажорни обстоятелства  от Иван Гургов – зам.  кмет на Община Несебър за спасителна акция на 886 чуждестранни деца, базирани  в непосредствена близост до град Обзор.                                                                                                                                                                             

Установи се, че в почивната станция „Чавдар” на територията на Обзор към 13.07.2017 са настанени 886 чуждестранни деца от Русия, като периодът му за престой е до 08.08.2017.

Междувременно стапанисваният  „Ленд Логистик”ЕООД от Варна Веселин Добрев Василев умира на 28.06.2017, а след неговата кончина се разбира, че по сметките на дружеството няма финансови постъпления и то се намира в неспособност да изпълни ангажиментите си по изхранване и обслужване на 886-те деца на територията на почивната станция.

За тези форсмажорни обстоятелства алармира до кмета на Обзор и Община Несебър на 17 юли Александър Димитров -назначеният на трудов договор в ръководството на дружество „Ленд Логистик” .

На същато дата във връзка със създадената ситуация Областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков се обръща към кмета на Община Несебър Николай Димитров за разрешаване на форсмажорните обстоятества в Обзор за осигуряване на изхранването на 900-те деца, предостовяне на услуги по почистване, пране за спално бельо, както и заплащане на консумативи като ел.енергия, разходване на вода и заплащане на ангажиращия обслужващ персонал.

С писмо до кмета на Община Несебър на 17 юли генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук  също пише за форсмажорните обстоятелства в Обзор.

След извършване на проверката в Обзор  зам.кметът на Община Несебър Иван Гургов докладва в извънредното заседание на Общинския съвет, че фирмата „Ленд Логистик”ЕООД е отговорна и е следвало да осигури престоя на чуждестранните деца в Р България.В същото време тя е изпаднала в невъзможност и е престанала да заплаща каквито и да е били разходи за нормалното функциониране на почивната станция, като включително няма средства за храна, заплати за персонала и други неотложни действия като пране на спално бельо, закупуване на миещи препарати и други консумативи.

След обсъждане на форсмажорните причини, възникнали в Обзор, с 19 гл. „за” от гласували 19 общински съветници, /гласували поименно/, Общинският съвет даде съгласие от общинския бюджет да се отпуснат средствата в размер на 80 000 лв за издръжката в почивната станция «Чавдар», осигуряването на храненето и други неотложни и необходими за децата разходи.                                                                                                                       Периодът, за който ше бъдат плащани разходи за осигуряване функциониране на почивната станция в Обзор е до 08.08.2017.

Средствата да се прехвърляте от §9700, резерв за непредвидени разходи в §4214- обезщетение и помощи, отпускани по решение на Общинския съвет-Несебър.

Предвид спешната необходимост от предоставяне на средствата и осигуряване изхранването на децата в  почивната станция, на основание чл.60 от АПК  Общинският съвет – Несебър допуска  предварително изпълнение на  взетото на 18 юли  решение.

Общинският съвет-Несебър гласува  възлагането на текущия контрол по изпълнение на взетото решение да се упражнява от кмета на кмеството в Обзор.

                                                                                         Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


   2 thoughts on “Извънредно заседава несебърския парламент

   1. Стефан

    А бе, коя беше най-голямата и най-богата на природни ресурси страна?
    Коя беше тая страна, в която приятелите-виолончелисти на президента имат по няколко милиарда в швейцарски сметки?
    Коя беше тая страна в която олигарсите си купуват футболни отбори на килограм?
    .
    И която не може да се погрижи за 800 свои деца, та трябва българска община да плаща за тях.

    Reply
   2. димитър

    Ако български деца се окажат в подобно положение в Русия,кой ще си мръдне пръста за тях?!

    Reply

   Вашият коментар

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *