61588478_302670413953237_5093535680651329536_n

Астрологът Валя Маренова:Можем да живеем по-хармонично като наблюдаваме себе си

  • Г-жо Маренова, през погледа на астролога в какъв период се намираме в момента?

Към днешна дата значимите астрологични събития, които оказват по-дългосрочно влияние в нашия бит са преминаването на Уран в знака Телец и ретрограден Юпитер в Стрелец. На чисто „човешки“ език това първото означава промени, а второто – развитие. Уран е планета, която според астрологията символизира стремежът на човек към промяна, независимост, свобода.

Но свободата носи със себе си отговорност пред личния ни избор, а това дава усещане за страх. Ще загубим усещане за стабилност. Този транзит идва, за да ни напомни, че единственото сигурно нещо е промяната. Затова е добре да я търсим и приемем с отворени обятия иначе ще я усетим като съдба.

Юпитер пък ни помага да търсим и откриваме смисъл, във всичко което вършим. И какво се случва, когато планетата на стремежите и целите тръгне на заден ход т.е. стане ретроградна? Тогава се спираме в търсенето навън, притихваме и обръщаме поглед към себе си. Задаваме си въпроси свързани с нас самите – доволни и оценени ли сме в работата, обществото, семейството? Намираме ли смисъл в нашите ежедневни дейности? Водят ли ни те към ново, по-мащабно и изобилно съществуване? Чувстваме ли се оценени по достойнство? Зачетен ли е нашият личен авторитет?

Периодът на ретроградност на Юпитер поставя пред нас много въпроси от такова естество и точно сега е моментът за равносметка и вътрешен самоанализ. Защото това, което ни прави индивидуалности е свободата на избора и усещането за смисъл и цел. Този период на равносметка е много важен за нас, за да успеем да приключим с всичко, което ни потъпква и държи в оковите на безсмислието.

Юпитер е ретрограден от 10 април до 10 август 2019 г. в зодиакалния знак Стрелец и това е време за вътрешен анализ.

 

  • Какво се прави и какво се избягва, когато Юпитер е ретрограден?

За първи път от 12 години Юпитер е в собствения си знак Стрелец и е време да поставим пред себе си нови цели. Ако нещо е загубило смисъл за нас идват дни за равносметка и период, в който да насочим поглед в нова посока. Вероятно е да усещаме чувство на безсмисленост в битието, както и вътрешна незадоволеност. Защото старата цел е нужно да се подмени с ново вдъхновение, което ще има ресурса да се развие в следващите 12 години напред в живота ни.

В ретрограден Юпитер е добре направим пътуването, което твърде дълго отлагаме. И да поемем по пътя, за който душата жадува – пътя към себе си. Да разберем кое е полезно за нас. Време е да спечелим самоуважението си и да намерим потъпканото си достойнство, а когато да го сторим да предприемем действие и да поемем напред.

Защото след 10 август е време да рискуваме и поемем по нови пътища с много хумор, вдъхновение, оптимизъм и самочувствие!

 

 

  • На кои зодии ретроградният Юпитер оказва най-силно влияние?
  • Промяна ще усетят най-вече представителите на зодия Стрелец (Асцендент Стрелец или Луна в Стрелец), Близнаци, Дева и Риби. Рибите е добре да насочат вътрешния си анализ към сферата на чувствата, защото Юпитер прави квадратура към Нептун в Риби и ще им даде болезнени уроци именно в това направление. Нужно е светът на емоциите да бъде опознат, защото това ще ни помогне по-лесно да управляваме своите импулси. Емоциите имат функции, послания и сигнали. И ако знаем например, че посланието на страха е „помогни ми“, а на тъгата – „утеши ме“ ще ни е по-лесно да разберем другия и да се свържем с него. Също така да разберем от какво самите ние се нуждаем, когато изпитваме такива емоции.

Скоро преминах обучение по Емоционална интелигентност, които ми дава базисни знания и умения за работа с емоциите, както и определени техники за балансирането им. Често в консултациите си се срещам с хора, които имат затруднение да изразят това, което чувстват и да не разбират, от какво точно се нуждаят самите те. Новото предизвикателство дойде в живота ми точно, когато Юпитер навлезе в знака Стрелец, а именно да допълня астрологичните си консултации с насоки, свързани с емоционалната интелигентност.

За тези, които чуват за първи път това понятия ще разясня, че това е термин, зад който стои способността на човек да развие следните качества: да мотивира себе си, да проявява постоянство в трудни моменти, да контролира импулсите си, да регулира настроенията си, да не позволява на тревогата да пречи на мисленето му, да проявява съпричастност, да живее в оптимизъм.

Целта ми е да помогна на моите клиенти да развият тези умения в синхрон с техните рождени предразположености, които виждам в тяхната натална карта.

 

 

  • Скоро се завърнахте от Виена, където за втори път се отзовавате на поканата на българската общност там. На каква тема беше семинарът ви тази година?
  • Бях поканена от организаторите на събитието освен личните срещи със сънародниците ни в Австрия да проведа семинар. Темата, която реших да представя беше практична и насочена към това, че ако наблюдаваме природата в случая луната и нейните цикли ще можем да живеем по-спокойно.
  • Стресът е като бич в нашия забързан свят, а той е породен предимно от това, че сме загубили връзката с природата. Хората от древността са наблюдавали звездното небе и най-вече луната. Съобразявали са се с нейните цикли. Те са откриват, че когато Луната е тънка като нокът, прилича на сърп обърнат на ляво, семената поникват далеч по-добре и по-бързо. Реколтата е по-силна и здрава. При пълнолуние пък са провеждали ритуали и празненства, защото тогава емоциите са в своя пик, а чрез танци и песни те биват здравословно изведени от организма.

Темата на семинара там беше: „Как да прилагаме астрологията в ежедневието си без да ползваме услугите на професионален астролог. Насоки за самопомощ посредством анализ на Луната по фази и знак.“  Радвам се, че предизвика засилен интерес, залата беше пълна и това ме вдъхнови да развия темата и в момента работя по нов проект на същата тема, но ще го предложа като онлайн курс, информация за който ще обявя в сайта си.

 

  • Планетите безспорно ни влияят. По какъв начин можем да се научим да ги „разчитаме“, за да живеем по-хармонично?
  • Трудно е да разчитаме планетните влияния ако се опитваме да го правим чрез астрологията и без насоките от професионален астролог, защото това е необятна наука, която изисква много време, за да бъде изучена. Но ако притихнем в уединение и „чуем“ вътрешните си пориви ще разберем как да постъпим и накъде да поемем. Планетите са само символ на определена енергия, която „тече“ в даден момент и всяко човешко същество има способността да я долови. Можем да живеем по-хармонично най-вече като наблюдаваме себе си, своите реакции и емоциите, които предизвикват ситуациите в живота ни. Себепознанието е един от главните начини за по-щастлив живот.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *