resize_on_the_fly

Община Бургас да закупи система за мониторинг

Съветници искат нова система за качеството на въздуха и газ анализатор за КАТ

 

Община Бургас да закупи система за мониторинг на качеството на въздуха и газ анализатор за измерване на вредните емисии от отработили газове на автомобилите. Това предлагат в докладна записка общинските съветници от групата на ГЕРБ Димитър Людиев, Калояна Живкова, Георги Дракалиев, който е областен лидер на ВМРО и д-р Георги Митев водач групата на Реформаторския блок в местния парламент.

В големите градове качеството на въздуха неизбежно е по-лошо, отколкото в малките населени места, в които нито има промишленост, нито засилен автомобилен трафик. Според анализ, изготвен от общинската администрация, 25,17% от замърсяването на въздуха в община Бургас се дължи на пътния трафик, а 25,14% на промишлеността и строителството.

„Сигналите от страна на граждани от почти цялата територия на града, показват необходимостта от координирани и ефективни действия от всички компетентни органи и заинтересовани институции. Мониторингът на качеството на атмосферния въздух и предоставянето на достоверна и в реално време информация на гражданите е един от основните ангажименти на органите на местната власт“, пишат общинските съветници.

На територията на Бургас функционират три мониторингови станции от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух, както и Мобилна станция за контрол качеството на въздуха, собственост и под управлението на Община Бургас. Надграждането на съществуващата система за мониторинг на качеството на въздуха е възможно чрез доставката, монтажа и интеграцията на надеждни устройства в зоните с най-многобройни сигнали от гражданите. Това са к-с „П. Р. Славейков“, к-с „Изгрев“, ЦГЧ, ж.к. “Възраждане“, к-с „Братя Миладинови“. По този начин ще се увеличи обхвата на наблюдаваната територия, ще се подобрят възможностите за информиране на населението и ще се подпомага дейността на контролните институции.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *