980x551_1522754622

Избрано „Лично! Строго секретно!” за Бургаска област и специално за Несебър 1989 г.


1 мм (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Хаджи Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                          

Стигнеш ли до Комисията по досиетата в Банкя можеш да попаднеш за съхраняване на картите на щатните служители на Държавна сигурност /ДС/ и Военното разузнаване на Министерството на народната отбрана /РУМНО/ и картоните на нещатните сътрудници.Тогава ДС е била колкото може повече да знае всичко за всички, и да държи хората в страната ни в подчинение, за да се пази режимът и да не се свали властта.

Редът в комунистическите тайни служби е бил железен. Те не са знаели, че ще дойде време документите да им се разкриват.Били са много дисциплинирани и са ги подреждали добре.Затова днес човек лесно може да намери архивираната информация.

Лесно, но не съвсем.Едно към едно в  грифа е написано: „Лично! Строго секретно!”, така че, бъди внимателен и не преиначавай.Тъй че днес, когато някой разправя публично, че за никого не е писал и на никого не е навредил… Когато прочетете делото, в много случаи се оказва, че не е точно така.Иначе, пропускателният режим и днес е сериозен и личните документи и багаж на всеки дошъл се проверяват щателно.

Информационният масив: „Лично! Строго секретно!” постъпва в Министерството на вътрешните работи от по-характерни данни за вътрешнополитическата обстановка в страната /1987-1989 г./.Постъпващата информация е събирана от: Софийска, Пловдивска, Хасковска,Бургаска,Варненска, Разградска,Ловешка и Михайловградска област.                                                           Архивните единици са подписвани от генерал-лейтенант Васил Георгиев – началник на Централното информационно организационно управление към Министерството на вътрешните работи.Номерацията започва от №376 и приключва с №400. За Бургаска област,включваща Сливенска и Ямболска,започва с №379 на 06.12.1989 г.  и приключва с №399 на 20.12.1989 г.

По-специално за Бургаска област по-характерните данни за вътрешнополитическата обстановка започва с информацията за колектива на НХК – Бургас, където продължавала да се обсъжда необходимостта от подаване оставката на другарите Николай Жишев – първи секретар на областния комитет на БКП, инж. Ганчо Неделчев – генерален директор на ДФ „Нефтохим”, инж. Найден Найденов – главен директор на НХК – Бургас и Иван Илиев – председател на комбинатския профкомитет.

В град Обзор на митинга на 24.11. т. г. са визирани лидерите Кирил Коев и Христо Кацаров,а на 3.11. т. г. в град Обзор неизвестно лице се обадило по телефона на партийния секретар на Общинския комитет на партията и отправило нападки и предупреждения за напускане на заеманата партийна длъжност.

На 3 декември т. г. в салона на Държавен театър „Адриана Будевска” – град Бургас около 150-210 лица предимно актьори, журналисти, писатели и други представители на интелигенцията организирали дискусионен клуб „Свободен диалог”. Между инициаторите били директора и зам.-директора на театъра, художника Георги Баев, главния архитект на Бургас Петко Йовчев и др.

На 9 декември в Бургас на откритата естрада на морската градина ще се проведе митинг, организиран от групи в града – „Клуб 19 ноември”, Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, Независимия лекарски съюз, Независимото дружество за защита на правата на човека, Независимият профсъюз „Подкрепа”, Независимото ученическо дружество и Сдружението „Екогласност”.

На проведения на 9 декември митинг на независимите сдружения в Бургас са присъствали около 1000-1500 души. Митингът е бил открит и ръководен от артиста Стефан Кацаров – член на клуб „19 ноември”. Изказали са се 17 души.

По време на събрание, проведено на 11 декември в гр. Несебър по инициатива на клуба на пенсионера, присъствали 600 души. Били поставени наболели битови въпроси от общоградско значение. В изказването си секретарят на Независимия ученически комитет в ЕСПУ „Л. Каравелов” поставил искания учениците да имали право на митинги и стачки.

По повод избирането на Иван Ченгелиев за първи секретар на Областния комитет на БКП сред трудещите се от областта се изказват становища, че това е най-удачната кандидатура, която щяла да спомогне за решаване на редица проблеми в областта и в град Бургас.

Един от активните членове на клуб „19 ноември” Георги Сиромахов споделил, че бил определен за официален говорител на клуба. По повод проваления съботник на хирургическия корпус в Бургас членовете на клуба взели решение да изключат от своите редове неговия организатор Здравко Ангелов.

Още тогава от ОУ на МВР – Бургас постъпваха информация за нерешени проблеми в автобусния, тролейбусния и въздушен транспорт, които създават затруднения за нормалното му функциониране.За съществените особености на неформалните организации може да прочетете в „Избрано „Лично! Строго секретно!”                                                                                    

        Лично!                                                                                                                                

Строго секретно!                                                                                           

Държавна сигурност срещу неформалните организации
в България (1987-1989)                                                                                                                           № 379

СЕКРЕТНО!                                                                                                                            

  МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,№1078. Екз. № ед.                                               

С П Р А В К А                                                                                                                                                          

ОТНОСНО: Получени данни във връзка с ноемврийските пленуми на ЦК на БКП (към 06.12.1989 г.)                                                                                                                                                                   

В Министерството на вътрешните работи са постъпили следните по-характерни данни по вътрешнополитическата обстановка в страната:      …………………………………………………………………………………………                              БУРГАСКА ОБЛАСТ                                                                                                                                                 

   Сред всички слоеве на населението от областта се наблюдава активно и ангажирано отношение към проблемите на икономиката, обществения живот, към дейността на партийните и държавни органи.

Сред колектива на НХК – Бургас продължавала да се обсъжда необходимостта от подаване оставката на другарите Николай Жишев – първи секретар на областния комитет на БКП, инж. Ганчо Неделчев – генерален директор на ДФ „Нефтохим”, инж. Найден Найденов – главен директор на НХК – Бургас и Иван Илиев – председател на комбинатския профкомитет.

В отрицателна светлина се коментирало изказването на Н. Папазов, който по време на посещението си на 24.11. т. г. в НХК несправедливо защитил Н. Жишев и заявил на работниците, които заплашвали, че ще напуснат работа поради нерешаването на ред натрупани проблеми, че такива хора могат да си изкарат задгранични паспорти и да заминат на работа в чужбина. Тези думи се възприели с негативно отношение, като опит за запазване на действителното положение на нещата, а не като очакване и желан диалог.

В гр. Обзор продължавала активната дейност на независимата група, организирала митинга на 24.11. т. г. с лидери Кирил Коев и Христо Кацаров. Под тяхното ръководство се посещавали домове и се убеждавали хората в необходимостта от по-бързо провеждане на свободни избори. Групата се стремяла да привлече съмишленици срещу сегашното партийно и държавно ръководство на града.

На 3.11. т. г. в гр. Обзор неизвестно лице се обадило по телефона на партийния секретар на Общинския комитет на партията и отправило нападки и предупреждения за напускане на заеманата партийна длъжност. Предполага се, че лицето е Иван Дерменджиев от с. Баня, АБПФК, който се е включил в движението, насочено против местното партийно и административно ръководство.

На 01.12. т. г. след проведен митинг в гр. Ямбол се оформили три групи към Ямболския комитет за подкрепа на преустройството, които обсъждали необходимостта от провеждането на свободни избори. Непознато лице поставило въпроса за гаранциите, че резултатите от изборите няма да бъдат фалшифицирани от комунистите.

На 02.12. т. г. в гр. Ямбол били разлепени четири лозунга с нападки против местните ръководители. Същия ден на площада в града е бил проведен неразрешен митинг, организиран от Коста Калмуков – евангелист, член на „Клуб 273”.

На митинга присъствали около 200-300 човека. От изказалите се с особено злостни призиви за реабилитация на Н. Петков и Г. М. Димитров се проявили двама бивши опозиционери от с. Житосвят. На някои от въпросите е дал отговор председателят на Общинския народен съвет – гр. Карнобат. Организаторът Калмуков се е опитал да води и религиозна пропаганда, но е бил освиркан. Не са били допуснати нарушения на обществения ред.

В края на деветмесечието ръководството на ЕВЗ „Ленин” – гр. Сливен, решило да раздаде премии в размер на 350 хиляди лева, като било взето решение на административния персонал да бъдат разпределени 26%, а на работниците до 10%. Решението предизвикало остро недоволство сред колектива и на 25.11. т. г. голяма част от работещите в цех „Нормални лампи” не са се явили на работа.

На 30.11. т. г. в СХК „Д. Димов” – Ямбол, било сформирано независимо дружество за защита на преустройството и екологията – секция към гражданския комитет за демокрация в гр. Ямбол. Представителите на дружеството Янко Янков и Никола Божилов оповестили своята програма, в която нямало политически искания.

НАЧАЛНИК НА ЦИОУ – МВР, ген.-лейтенант: (п) В. Георгиев

            [Информация с почти същото съдържание е изпратена и до Петър Младенов от министъра на вътрешните работи на 6.12.1989 г. От нея са отпаднали няколко пасажа и са извършени несъществени технически и редакторски поправки.                                                                                          

 Основната част от информацията на ген. В. Георгиев остава непроменена, тя е по-пълна, поради което се предава нейният пълен текст – виж: АМВР, ф. 1, оп. 12, а. е. 946, л. 181-191 – б. съст.]АМВР, ф. 1 оп. 12, а. е. 946, л. 158-170. Оригинал. Машинопис.

 

     № 380 СЕКРЕТНО!

      МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,№ 1082. Екз. № ед.7.12.

1989 г.

С П Р А В К А

ОТНОСНО: Получени данни във връзка с ноемврийските пленуми на ЦК на БКП (към 07.12.1989 г.)

……………………………………………………………………………………………………

            БУРГАСКА ОБЛАСТ

На 3 декември т. г. в салона на Държавен театър „Адриана Будевска” – гр. Бургас около 150-210 лица предимно актьори, журналисти, писатели и други представители на интелигенцията организирали дискусионен клуб „Свободен диалог”. Между инициаторите били директора и зам.-директора на театъра, художника Георги Баев, главния архитект на Бургас Петко Йовчев и др. В програмата на клуба обявена от Недялко Йорданов, не се поставяли политически искания, а се акцентирало на екологични проблеми, градоустройственото развитие, здравеопазването, опазването на паметниците на културата и др. Новосъздаденият клуб се разграничил от обявения в града клуб „19 ноември”.

На 3 декември т. г. в гр. Сливен е проведена сбирка на членове на Независимия профсъюз „Подкрепа”. Решено било на 10 декември на атракционната площадка на града да се проведе митинг, на който да се покаже, „че и в гр. Сливен се борят срещу комунизма”.

На събрание в ТК „Д. Димов” – гр. Ямбол е обявено учредяването на Независимо дружество за подкрепа на преустройството и демокрацията. Дейността на дружеството щяла да бъде съобразена със законите, ще защитава интересите на работниците и упражнява контрол за запазване на законността от комбинатското ръководство.

            НАЧАЛНИК НА ЦИОУ – МВР, генерал-лейтенант: (п) В. Георгиев

Отп. в 1 екз., Изп.: М. Марков, Нап.: Кунева – 1733, Размножено в 22 екз.АМВР, ф. 1, oп. 12, а. е. 946, л. 192-204. Оригинал. Машинопис.

 

           № 381 СЕКРЕТНО!                                                                                                       

 МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ,№ 1094. Екз. № ед. 09.12.1989 г.

            С П Р А В К А

ОТНОСНО: Получени данни във връзка с ноемврийските пленуми на ЦК на БКП (към 08.12.1989 г.)

…………………………………………………………………………………………………

            БУРГАСКА ОБЛАСТ

На 9 декември от 11.00 ч. в Бургас на откритата естрада на морската градина ще се проведе митинг, организиран от независимите групи в града – „Клуб 19 ноември”, Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, Независимия лекарски съюз, Независимото дружество за защита на правата на човека, Независимият профсъюз „Подкрепа”, Независимото ученическо дружество и Сдружението „Екогласност”.

В близките дни ръководството и колектива на Втора поликлиника – Бургас щели да организират митинг, на който да поставят пред Общинския народен съвет въпроса за получаването на сградата в съседство с поликлиниката.

На 5 декември в завод РМО при НХК „Бургас” се е провело събрание на част от колектива, на което е образувано Независимо сдружение на трудещите се като алтернатива на комбинатския профкомитет. На събранието са присъствали около 50-60 човека. Сдружението още не е регистрирано официално. В програмата са залегнали главно въпроси, свързани със социални искания и за опазване на околната среда.

     НАЧАЛНИК НА ЦИОУ – МВР,генерал-лейтенант: (п) В. Георгиев

Отп. в 1 екз., Изп.: М. Радичков, Нап.: И. Гюнова – 1732, 08.12.1989 г. АМВР, ф. 1, оп. 12, а. е. 946, л. 205-218. Оригинал. Машинопис.

 

            № 385 СЕКРЕТНО!

            МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ № 1096,Екз ед.09.12.1989 г.

С П Р А В К А

ОТНОСНО: Получени данни във връзка с ноемврийските пленуми на ЦК на БКП (към 9.12.1989 г.)

………………………………………………………………………………………………….

 БУРГАСКА ОБЛАСТ

В СХК „Д. ДИМОВ” продължава формирането на „Независимо дружество за подкрепа на преустройството и демокрацията”. Платформата на дружеството била за подкрепа на мероприятията в страната и града, насочени към демократизиране на обществено-политическия живот и контрол по спазване на законността от комбинатското ръководство. Методите на действие изключват всякакво насилие и противозаконни действия. Предвижда се среща с партийното и стопанско ръководство на комбината за диалог и взаимодействие. Становището на ръководството на комбината било за бъдещи съвместни действия.

Сред част от интелигенцията в гр. Пловдив се изграждало мнение за създаване на местно дружество на „Екогласност”. Провеждат се мероприятия за изясняване кръга от лицата и политическата платформа на дружеството.

Членове на клуба „19 ноември” от гр. Бургас провеждали подготовка за образуване на подобна независима структура в гр. Поморие.

Група учители от ЕСПУ „Г. С. Раковски” и лекар от районна болница в Котел имали намерение да изградят дискусионен клуб за защита на преустройството, който да не преследва политически цели. По непроверени данни на 5 декември на сбирка на членовете на клуба са били приети уставът и програмата му. До момента са направени постъпки за официалното му регистриране.

Коста Калмуков, организатор на митинга в гр. Карнобат, съобщил на началника на общинското управление на МВР в града, че бил натоварен от ръководството на независимите дружества да набира членове за създаване на независима демократическа партия в районите на Бургас, Ямбол и Карнобат. По данни на Калмуков на 8 декември в София в кино „П. Берон” щяла да се учреди независима демократическа партия със секретар Петър Бочков.

На 6 декември колективът на цех „Месопреработване” – Родопа, гр. Ямбол, преустановил работата си от 8 до 9.30 часа сутринта. На среща с ръководството на комбината поставили искания за увеличаване на заплатите, освобождаване на пенсионерите от административните длъжности, съкращаване на административния апарат, корекция на трудовите норми и въвеждане на ново оборудване. Ръководството обещало в срок от една седмица да отговори на поставените въпроси, след което нормалният ритъм на работата бил възобновен.

НАЧАЛНИК НА ЦИОУ – МВР генерал-лейтенант: (п) В. Георгиев

Отп. в 1 екз., Размн. в 22 екз., Изп. М. Марков, Нап.: Цинигарова, Станкова, Маш. № 1737, 09.12.1989 г.АМВР, ф. 1, оп. 12, а. е. 947, л. 11-27. Оригинал. Машинопис.

 

            № 386 СЕКРЕТНО!                                                                                                                                                            

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ №1098. Екз. ед., 10.12.1989 г.

С П Р А В К А                                                                                                                                            

  ОТНОСНО: Получени данни във връзка с вътрешнополитическата обстановка в страната (към 10.12.1989 г.)

…………………………………………………………………………………………………

            БУРГАСКА ОБЛАСТ

На проведения на 9 декември митинг на независимите сдружения в Бургас са присъствали около 1000-1500 души. Митингът е бил открит и ръководен от артиста Стефан Кацаров – член на клуб „19 ноември”. Изказали са се 17 души. Някои от участниците са отправили искания за: свободни избори до края на 1990 г., многопартийна система, премахване на чл. 1 от Конституцията, разграничаване на държавната, изпълнителната и съдебната власт в страната и поискали оставката на местното партийно ръководство. Прочетено било и открито писмо до първия секретар на Областния комитет на БКП Н. Жишев за снемане на доверието към него и призив да подаде оставката си.

Представител на новосформираното дружество „За граждански инициатива” е прочел проектоустав и програма на дружеството и е обявил създаването му.

Инициативният комитет обяви две резолюции. В първата били изложени следните по-важни моменти: провеждане на свободни и демократични избори до края на 1990 г., промяна на Конституцията по отношение на ръководната роля на БКП, предоставяне земята на нейните действителни собственици и т. н. В другата резолюция е направено предложение до Народното събрание за създаване на парламентарна комисия, която да извърши проверка на екологичната обстановка в града, докладва резултатите от проверката и набележи мероприятия за нормализиране на обстановката. След гласуването на резолюцията водещият митинга Кацаров е отправил заплахи към висшето ръководство на страната, че ако не се изпълнят исканията им, ще организират демонстрации и стачки.

Плавателният състав на „Танкерен флот” – Бургас възнамерявал да организира стачка след приключване на предстоящия пленум на ЦК на БКП. Поставили искания за реално заплащане на изработената от тях валута.

Стифадорите и механизаторите от пристанище Бургас изразявали недоволство от заплащането на труда им и поставили конкретни искания в тази връзка. Недоволствали от факта, че ръководният състав получавал до 40-50 процента целеви награди, а те едва от 10 до 13 процента. Поставили своите искания до ръководството в ултимативна форма и му дали кратък срок за отговор.

Създадено е социално напрежение във фирма „Корбсо” – Бургас във връзка с много нерешени проблеми по отношение на трудовия процес, материалната част и заплащането на труда. Според агентурни източници и в двете предприятия недоволствата и напрежението в трудовите колективи на двете предприятия биха могли спонтанно, без предварителна подготовка да прераснат в стачки. Капитан Георги Гаров, началник на отдел „Фарватерно обслужване” към портови флот – Бургас, член на БКП, сформирал „Независим съюз на моряците – морски сговор”.

НАЧАЛНИК НА ЦИОУ – МВР, генерал-лейтенант: (п) В. Георгиев

Отп. в 1 екз., Размножено в 22 екз., Изп.: М. Марков, Нап.: М. Димитрова, Маш. № 1741, 10.12.1989 г.АМВР, ф. 1, оп. 12, а. е. 947, л. 28-36. Оригинал. Машинопис.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *