1 на мегдана IMG_0123

Антифашисти се събраха на поклонение в Козичено

75 години от гибелта на Николай Лъсков                                                                     Антифашисти се събраха на поклонение пред паметника на партизанина в Козичино

Максим МОМЧИЛОВ

1 Васил Киров и Добрина НовоселскаIMG_0169На 23 юни се навършиха 75 години от гибелта на Николай Лъсков – командир на партизанския отряд „Народен юмрук”.По този повод антифашисти от общините Бургас, Поморие, Несебър, Карнобат, Ямбол,Стралджа и Руен поднесоха венци и цветя пред паметника на партизанския командир.

Поклонението пред паметника, на което присъстваха много от жителите на селото Козичино, бе организирано по инициатива на Общинския съвет на БСП  и Българския антифашистки съюз в Поморие, а председателят на партията в Поморие  Никодим Стоянов предостави словото на Янка Джендова- председател на Областния съвет на БАС-Ямбол.

Заедно с представители на обществеността и потомци на антифашисти от 7-те общини, венци и цветя пред паметника на Николай Лъсков поднесоха: от Общинския съвет на БСП-Поморие и Общинския съвет на БАС-Поморие, Общинският съвет на БСП-Несебър, народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев, Атанас Зафиров- член на Изпълнителното бюро на БСП, Аргир Бояджиев-председател на Областния съвет на БСП-Бургас, представители на партийните структури на БСП от Бургас, Несебър, Поморие, Карнобат,Ямбол, Стралджа и Руен, граждани от Руската федерация, и тези от КПРФ.

Честването на паметта на командира на партизанския отряд «Народен юмрук» продължи с емоционалния разказ на очевидеца на неговите последни часове Златин Кънев-най-дългодишния кмет на Козичино. Той припомни,че паметникът – дело на скулптора Владимир Гиновски и на арх. Михаил Манев, е издигнат в селото през 1983 в присъствието на Николай Жишев-председател на Областния съвет на БКП-Бургас.Кънев припомни,че от дружинното знаме на училището до последно е под името на Николай Лъсков.

През последните години грижата за съхраняването на паметника се осъществява от общественици в селото, които са осигурили и средствата за оградата край него.

1 изпълнителка от русияIMG_0165След разказа на ветерана, пред мегдана бе изнесена  литературно-музикална програма, която бе аплодирана от представители на 4 поколения.Сред най-тачените гости бе и дъщерята на Яна и Николай Лъскови – Аелита.

Тя пристигна от Несебър, придружавана от екскмета на Община Несебър Васил Киров, Росица Тулева и Димитър Топалов-председател на Общинския съвет на БСП-Несебър. Аелита изказа своята благодарност на хората, които продължават да пазят спомена и отдават почит не само към нейните родители, но и към всички, които са оставили своите живот и младост, в името на чисти идеали и желание за по-добър свят.

Потомци на участниците в антифашиската борба  /пре/разказаха спомени на своите предци от България и Русия.

Както всяка година това, което обедини всички присъстващи, е призивът и пожеланието: „Никога повече фашизъм”

                                                                                

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *