Предварителен консенсус относно датите 7-и и 14-ноември е постигнат към момента, потвърди и председателят на парламента Ива Митева.

По думите й нямало да бъде проблем да се гласува машинно дори и при хипотезата избори 2 в 1. Проблеми обаче има с изплащането на задълженията към фирмата-доставчик на машините „Сиела норма„.

„Все още проблем е неизплащането по договора. Поставят се въпросите, ако случайно има избори две в едно кой е по-евтиният вариант, дали ще се оскъпят, с колко ще се оскъпят, необходими ли са допълнителни машини и колко да са те.“, заяви Митева. Заради това ще се водят още разговори с представители на ЦИК в рамките на председателския съвет в НС, за да се изчистят проблемите, добави шефът на парламента.

ЦИК: При избори 2 в 1 ще трябват повече машини

ЦИК: При избори 2 в 1 ще трябват повече машини

Техническото време за гласуване ще се увеличи

Седмица след като вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че „няма добър вариант“ за провеждането на нови избори – били те отделно за парламент и президент или „две в едно“, председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изрази друга позиция преди председателския съвет в НС, който обсъжда начина на провеждане на следващите избори.

Като че ли всички мислим за избори 2 в 1. Датите, които се обсъждат, са през месец ноември, 7-и или 14-ти„, заяви Атанасова. Най-добрият вариант обаче би бил, ако бъде съставено редовно правителство, посочи още тя. „Ако изборите са в 3 поредни недели, то ще се дадат още минимум 65 милиона, което е ужасно много.“

ГЕРБ продължават да настояват за промени в изборния кодекс и по-конкретно – да бъде разрешено гласуването както на машина, така и на хартия.

В чужбина, особено ако има вот 2 в 1, това ще бъде изключително трудно. Да се променя софтуер в рамките на седмица. При всички случаи се печатат бюлетини. При предишните избори са отпечатани 7,5 милиона, които после буквално се изхвърлят, допълни тя.

Екзотика е правителство с мандат на третия, петия, шестия, убеден Дончев

Екзотика е правителство с мандат на третия, петия, шестия, убеден Дончев

Подобен кабинет щял да е слаб, компромисен и без ясна логика