Жечо Станков 1

Жечо Станков: Служебният кабинет не се справя с мерките за туристическия бранш

 

„Повече от месец и половина целеви мерки за българския туризъм няма. На практика той бе изоставен по средата на летния сезон от служебния кабинет. От ПГ на ГЕРБ – СДС настояваме за незабавно продължаване на мерките за подкрепа на осигурителния доход на работещите в туризма, както и за продължаване на мерките за фиксираните разходи на компаниите. Това трябва да намери отражение в предстоящата актуализация на държавния бюджет“.

Това се казва в декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, която днес бе представена в парламента от бургаския депутат Жечо Станков. Той заяви още, че от партията ще настояват за удължаване на срока на действие на 9% ДДС за стоки и услуги, който изтича на 31 декември 2021г.. Мотивите за въвеждането му бяха свързани с възстановяване на някои сектори, силно засегнати от пандемията COVID-19, като ресторантьорския бранш и други.

„Поради редица ограничения в дейността, бизнесът не можа да се възползва от намалената ставка, а същевременно настоящото развитие на пандемията ясно показва, че още сме далеч от възстановяването на икономическите нива от преди нея“, заяви от трибуната народният представител.

Жечо Станков допълни, че служебният кабинет не е възприел и не приложил различни, по-успешни мерки. Единствената, която действа, е „60/40“ и то при условия от 40% спад в оборота, което означава, че компаниите трябва да са почти пред фалит, за да могат да отговорят на условията.

„В рамките на мандата на предишното управление на ГЕРБ бяха реализирани мерки за справяне с кризата от пандемията от COVID – 19 и бяха запазени над 300 000 работни места. Секторите „Туризъм“ и в частност „Хотелиерство“ и „Ресторантьорство“, както и този на транспорта бяха подкрепени със средства и програми. Най-популярните бяха „80/20“ и „75/0“, в рамките на които държавата поемаше висок процент от осигурителния доход, вкл. и процент от осигуровките, на работниците и служителите.

Така с инвестиции от близо 200 млн. лв. бяха запазени повече от 50 000 работни места. Бе създадена и специална мярка за подкрепа на фиксираните разходи на компаниите, с която близо 8 000 фирми с над 10 000 обекта получиха почти 140 млн. лв. като процент от оборота, за да подкрепят ливидността си за времето, в което имаха забрана да работят“, се казва още в декларацията от името на ПГ на ГЕРБ-СДС“.

Жечо Станков бе категоричен, че хаотичните противоепидемични мерки, и липсата на елементарна предвидимост докараха браншовете в туризма до стачна готовност. „Апелираме към служебния кабинет – не жертвайте бранша. Той има нужда мерки за подкрепа днес и сега, утре ще е късно.

Какво се казва в анализите на Световната организация по туризъм към ООН, на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие? Там ясно е записано, че секторът не очаква своето възстановяване преди 2023-2024 г. , допълни още народният представител по време на представянето на декларацията.

В нея е посочено още, че в предложената от служебното правителство актуализация на държавния бюджет са заложени 430 млн. лв. за мерки за бизнеса, но отново само за мярката „60/40“, чиито нови условия, по които ще се провежда, още са неясни. Липсва целева подкрепа за туризма, от транспорта облагодетелствана е само авиацията с 30 млн. лв., но липсват ясни мотиви защо нито един друг сектор от икономически дейности в страната не получава целеви средства.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *